sutra.ba: Proširena Herceg Bosna i bošnjačka „fildžan država“

Prema pisanju portala SUTRA.BA, a na osnovu informacija bliskih diplomatskim krugovima, kako se navodi, otkriveno je kuda ide granica dogovorenih „izbornih područja“ sa bošnjačkom i hrvatskom većinom.

Lideri SDA i HDZ BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović postigli su sporazum o rješavanju presude Sejdić i Finci prema kojem bi praksa „dvije škole pod jednim krovom“ bila primjenjena i za izbor članova Predsjedništva BiH.

tihic_covic_podjela_fbihSporazum dva lidera predviđa postojanje jedne izborne jedinice FBiH koja bi imala dva izborna područja sa izraženom nacionalnom zastupljenošću Bošnjaka, odnosno Hrvata. Za člana Predsjedništva BiH bio bi izabran jedan kandidat s najvećim brojem glasova u oba izborna područja i još jedan kandidat s najvećim brojem glasova osvojenih u izbornom području iz kojeg ne dolazi prvorangirani kandidat.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora SUTRA.BA saznaje da bi u hrvatsko izborno područje ušla tri hercegovačka kantona HNK, ZHK i Livanjski kanton, te USK i SBK, dok bi bošnjačko izborno područje činili KS, BPK, TK, ZDK i posavski kanton.

Iz izvora bliskom vrhu SDA tom portalu potvrđena je ova informacija uz napomenu da je u ovoj raspodjeli ostao sporan Srednjobosanski kanton koji SDA želi uključiti u „hrvatsko izborno područje“ zbog značajnog broja bošnjačkog stanovništva (oko 140.000), dok je HDZ bliži priključenju ovog kantona „bošnjačkom izbornom području“ čime bi „žrtvovali“ oko 90.000 Hrvata sa ovog područja, ali osigurali i značajan udio hrvatskog stanovništva u „hrvatskom izbornom području“.

Zanimljiva je činjenica da je ovakvom podjelom Sulejman Tihić na mala vrata vratio nekadašnju Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu (crveno područje na karti) koja se skoro u potpunosti nalazi u dogovorenom „hrvatskom izbornom području“ izvan kojeg bi ostale samo Kakanj i Vareš.

JOŠ PROČITAJTE:
TIHIĆ: To je najbolje moguće rješenje!

Prema nekim procjenama u FBiH živi oko 1.680.000 Bošnjaka i 500.000 Hrvata od čega bi prema navedenom sporazumu oko 68% ukupne populacije Bošnjaka živjelo u „bošnjačkom izbornom području“ i činili bi preko 80% ukupnog stanovništva na ovom području, dok bi „hrvatsko izborno područje“ okupilo preko 70% Hrvata u FBiH koji bi činili oko 60% ukupnog stanovništva na ovom području.

PROČITAJTE DETALJE DOGOVORA TIHIĆA I ČOVIĆA

U Ustavu Bosne i Hercegovine briše se etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH, a u Izbornom zakonu BiH se uvode dva izborna područja u Federaciji BiH, iz kojih će se birati dva člana Predsjedništva BiH koji neće moći biti iz istog područja, niti iz istog konstitutivnog naroda ili predstavnik ostalih.

Ovo je suština dogovora o načinu rješavanja odluke u slučaju Sejdić-Finci koju su dogovorili lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice Sulejman Tihić i Dragan Čović.

Donosimo integralni tekst sporazuma:

1 . U Ustavu Bosne i Hercegovine briše se etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH tako da član V stav 1. Ustava glasi: „Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se satoji od tri člana: dva člana koji se neposredno biraju sa teritorija Federacije i jednog člana koji se neposredno bira sa teritorija Republike Srpske. Iz istog naroda ili iz ostalih ne može biti izabran više od jednog člana Predsjedništva“.
Izmjene Izbornog zakona:

2. U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine mijenjanju se relevantne odredbe tako da se izbor članova Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije propisuje na slijedeći način:

2.1. Svi birači sa terirorija Federacije mogu glasati za sve kandidate za člana Predsjedništva BiH predložene iz Federacije. (Izborna jedinica je FBiH).

2.2. Samo za potrebe izračunavanja izbora članova Predsjedništva sa teritorija Federacija formiraju se dva izborna područja koja su geografske cjeline sa približno jednakim brojam stanovništva:
Izborno područje 1 (Posavski, Unsko-sanski, Livanjski, Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton);
Izborno područje 2 ( Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Sarajevski i Bosansko-podrinjski kanton, Brčko distrikt BiH-opcija za FBiH).

2.3. Nakon izbora prvo se utvrđuje Genaralna rang-lista svih kandidata za Predsjedništvo BiH sa teritorija Federacije. Svi kandidati se rangiraju na osnovu ukupno dobijenih glasova sa cijelog terotorija Federacije.

2.4. Prvorangirani kandidat na Generalnoj rang-listi (znači dobio je največi broj glasova sa cijelog teritorija Federecija) je prvi izabrani član Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije.

2.5. Drugi izabrani član Predsjedništva BiH sa područja F BiH je slijedeči kandidat sa Generalne rang-liste koji nije iz iste etničke kategorije i nije dobio dominantan broj glasova iz istog izbornog područja kao prvorangirani kandidat
(Dominantan broj glasova je natpolovičan broj glasova od ukupnog broja glasova koje je kandidat dobio sa cijelog područja FBiH)
– Neke detalje modela je potrebno doraditi – stoji na kraju sporazuma Tihića i Čovića o načinu rješavanja odluke u slučaju Sejdić-Finci.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close