-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Šutnja Evrope o torturi hrvatske policije: Granice EU važnije od ljudskih života

Piše: A. Vrabac 

Već godinama su brojne optužbe na brutalnost hrvatske granične policije prema migrantima koji se pokušavaju probiti do Evropske unije. Na tom putu najčešće završe pretučeni, maltretirani, poniženi, opljačkani. Veliki je broj slučajeva gdje migranti tvrde da to isključivo čine pripadnici policije. 

Britanski Guardian u više je navrata objavio takve tvrdnje, no hrvatske vlasti negiraju nehumano ponašanje svojih službi. Ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović cinično je prije nekoliko dana kazao kako Guardian ne piše o “spašenim trudnicama, ljudima”, navodeći da se većinom radi o neutemeljenim optužbama. 

No, brojne međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava godinama upozoravaju na brutalnost hrvatske policije i šutnju Evropske unije.

Vijeće Evrope pozvalo je hrvatske vlasti na zaustavljanje nasilja nad migrantima na granici s BiH i procesuiranje odgovornih policajaca. Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović kaže da izvještaji o nasilju stižu i dalje, uprkos tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe. Kaže da je zabrinuta što vlada odbacuje navode nevladinih udruženja i istraživačkih novinara i podsjeća da su “alarm”, osim njih, digle nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava, kao i međunarodne organizacije, uključujući različita tijela VE-a i posebne izvjestioce Ujedinjenih naroda.

Danska humanitarna organizacija Danish Refugee Council (DRC) koja se brine sa Međunarodnom organizacijom za migracije za migrante u BiH tvrdi da ima dokaze kako su hrvatski policajci bičevali, opljačkali i u jednom slučaju seksualno zlostavljali migrante na balkanskoj ruti, a što je objavio Guardian. Sve se dogodilo na samoj granici sa BiH. 

Amnesty International u junu ove godine izdao je saopćenje u kojem se navode slučajevi policijskog kršenja ljudskih prava mučenja izbjeglica i migranata. Tako se navodi da su na samoj granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom krajem maja hrvatski policajci vezali i mučili skupinu izbjeglica i drugih migranata: pucali su u zrak, udarali ih metalnim palicama, pendrecima, drškama pištolja, utrljavali im kečap, majonezu i šećer u rane na glavama, a zatim ih protjerali na područje BiH. 

Osim nehumanog postupanja prema migrantima, drugi još ozbiljniji problem je narušavanje teritorijalnog integriteta BiH. Brojni su primjeri da su naoružani hrvatski graničari ulazili na teritoriju BiH kako bi vratili migrante koji uspiju preći u Hrvatsku. 

S obzirom da je Hrvatska članica Evropske unije čelnici Amnesty Internationala pozvali su i Evropsku uniju da prekine sa ignorisanjem nasilja i zloupotrebama hrvatske policije. Sve dok se Evropska unija zvanično ne odredi prema postupanju Hrvatske to će im duže biti omogućeno da nastave s mučenjem migranata. 

Odbacivanje ovih navoda od strane Ministarstva unutrašnjih poslova RH optužujući medije i organizacije za krivicu, može se protumačiti da je riječ o prešutnoj političkoj odluci vrha Hrvatske o nehumanom postupanju prema migrantima.  

Istraživačica Human Rights Watch-a međunarodne neprofitne organizacije koja se bavi zaštitom ljudskih prava Lydia Gall razgovarala je sa desetinama migranata koji su neovisno jedni od drugih imali dosljedne tvrdnje o mučenju, zlostavljanju i torturi hrvatske policije. Ona navodi da su zabilježeni slučajevi i nehumanog postupanja prema trudnicama, ženama i djeci. Tjerani su da bosi hodaju ili ulaze u hladnu vodu uz batinjanje policije. Smatra da je Evropska komisija zaključila da je određeni nivo zlostavljanja ljudskih bića prihvatljiv dokle god se granice EU čuvaju i štite.

U junu 2020. godine dva policajca su udaljena iz službe nakon što je utvrđeno da je jedan tukao migranta iz Afganistana, a drugi to nije prijavio. I to je tek jedan rijetki primjer procesuiranja policajaca unatoč brojnim dokazima koje su organizacije prikupile i poslale i hrvatskim i evropskim institucijama. 

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close