“Suša Commerce”: Prva vjetrenjača u FBiH dobila dozvolu

Prva vjetrenjača na području Federacije BiH, koja je podignuta nedaleko od Visokog, uskoro će početi s proizvodnjom električne energije, saznaje “Dnevni avaz”.
Vjetrenjača koja je podignuta još 2008. godine, a čiju je gradnju finansirala privatna firma “Suša Comerc”, snage je 350 kilovata, a koštala je, prema nezvaničnim informacijama, blizu pola miliona KM.

Dobili dozvolu

Sadeta Hadžimehanović iz firme “Suša Comerc”, koja je radila na ovom projektu, potvrdila je za “Avaz” da su prije nekoliko dana dobili dozvolu Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (FERK) kako bi mogli konačno početi s radom.

– Vjetrenjača je postavljena još prije četiri godine, ali smo čekali da dobijemo sve potrebne dozvole za rad koje su bile neophodne kada je riječ o ovako zahtjevnom i velikom projetku. No, to je sada iza nas. FERK nam je dao dozvolu kako bismo konačno mogli početi s proizvodnjom električne energije, što je veoma bitno. Ovo je prva vjetrenjača u BiH koja će početi s radom i koja će služiti  kao alternativni izvor električne energije – rekla je Hadžimehanović.
Prema njenim riječima, u narednih nekoliko dana obavit će fazu probnih radova koji se tiču privremenog priključenja na vjetrenjaču radi pokretanja proizvodnje.

Probni radovi

– Probni radovi su neminovni, ali oni tek mogu početi kada za to odobrenje daju stručnjaci koji su na ovoj vjetrenjači i radili. Riječ je o Dancima i Nijemcima čije su firme i učestvovale u gradnji vjetrenjače. Vjerujemo da će vjetrenjača uskoro početi s radom u punom kapacitetu – kaže Hadžimehanović.

Obaveze prema EU

Vjetrenjače su, za razliku od evropskih zemalja, u BiH nepoznanica. U Njemačkoj struju proizvodi oko 1.400 vjetrenjača, dok ih u Austriji ima oko 900.
No, BiH se kroz potpisivanje Međunarodnog ugovora o osnivanju energetske zajednice obavezala da će promovirati korištenje obnovljivih izvora energije, a i politika Evropske unije je da sve njene članice do 2020. godine koriste 20 posto obnovljivih izvora energije.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close