Supermjesec 2014: Sve što treba da znate

Mjesec će u nedelju biti bliži Zemlji nego što je to ikada bio u poslednjih 20 godina. Svi posmatrači biće u prilici da vide 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji mjesec

Autor: b92

I dok se astronomi spremaju za ovaj fenomen koji se dešava „jednom u životu“, otkrivamo vam sve u vezi sa supermesecom.

Šta je supermesec?

U pitanju je fenomen do kog dolazi kada je mesec u svojoj „pun mesec“ fazi i nalazi se najbliže Zemlji tokom svoje godišnje orbite.

S obzirom na blizinu, mesec se čini većim i znatno svetlijim. Stručnjaci veruju da će mesec koji ćemo imati prilku danas da vidimo izgledati 14 odsto veći i 30 odsto svetliji svim posmatračima.

Kako do njega dolazi?

Današnji događaj jedan je od tri supermeseca koje ćemo imati priliku da vidimo ovog leta, s tim da se jedan desio 12. jula, a narednom ćemo prisustvovati 9. septembra.

Veoma je retko imati tri ovakva događaja za tako kratko vreme i ne očekuje se da će se ovo ponoviti sve do 2034. godine. Generalno, do supermeseca u proseku dolazi svakih 13 meseci.

Zašto je današnji supermesec toliko poseban?

Sudeći po astronomima, današnji supermesec će biti bliži Zemlji nego ikada pre u poslednjih 20 godina. Ta udaljenost od Zemlje će tokom nekih 26 minuta iznositi 356.896 kilometara.

Današnji supermesec će se takođe poklopiti sa kišom meteora Perseida – u pitanju je godišnje dešavanje tokom kog ćemo biti u prilici da vidimo više od 100 meteora na zemaljskom nebu.

Da li će supermesec uticati na plimu?

.S obzirom da će mesec biti toliko blizu Zemlje, on će imati uticaj na obalu pojedinih zemalja.

Da li bi ovaj događaj mogao da označi kraj za sav život koj poznajemo?

Ne. Bez obzira na moguće preuveličavanje štampe, ne bi trebalo da počnemo da planiramo život na post-apokaliptičnoj Zemlji.

Pogledajte datume budućih supermeseca:

9. septembar 2014.

8. septembar 2015.

14. novembar 2016.

2. januar 2018.

 

Preuzeto sa b92.net 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close