RukometSport

Šuman za Klix.ba: Situacija je kritična, sljedeće sedmice bh. rukomet mogao bi se ugasiti

Selektor Šuman u razgovoru za naš portal istakao je da je situacija u RSBiH katastrofalna i da su se zato odlučili na ovakav korak.

Upitan odlazak u Finsku

“Situacije je kritična. Upitno nam je okupljanje reprezentacije, kao i odlazak na kvalifikacionu utakmicu u Finsku. Stalo mi je da osiguramo minimalne uslove da odradimo predstojeće dvije utakmice. Problem je nastao jer je savez u fazi preregistracije koja nije završila već dva mjeseca. Samim tim smo blokirani na sve moguće načine. Ne možemo dobiti novac od sponzora, a računi su nam blokirani”, rekao je Šuman za portal Klix.ba.

Podsjetimo, zahvaljujući upravo selektoru Šumanu naša reprezentacija igrala je utakmice u prošlosti nakon što je iz svog džepa pokrivao troškove.

“Ovako više ne ide. Bitno nam je da odradimo ove dvije spomenute utakmice, ali i dvije u junu. U slučaju da ne odemo u Finsku uslijedila bi suspenzija i onda dolazimo do katastrofalne situacije. Svim reprezentativnim selekcijama bili bi zabranjeni nastupi na međunarodnoj sceni. Također, ni klubovi ne bi imali pravo nastupa u evropskim takmičenjima. Rukomet u BiH bi se tako bukvalno ugasio”, istakao je Šuman.

Bh. reprezentaciji potrebno je 50.000 KM za troškove, a kako nam je selektor pojasnio u to su uključene osnovne potrebe kao što su hotelski smještaj, ishrana, avionske karte…

Normalni uslovi

“To su sve uslovi koji su normalni za neku juniorsku ekipu, a pogotovo za jednu reprezentaciju. Zamislite samo šta bi bilo da recimo Džeko, Pjanić, Kolašinac i ostali Zmajevi ne mogu otputovati u Grčku da igraju kvalifikacionu utakmicu. Sigurno je da bi javnost drugačije reagovala. Naravno da je nogomet znatno popularniji i bitniji za našu državu, ali reprezentacija je reprezentacija”, rekao je za kraj Šuman.

Avionske karte za Finsku moraju biti plaćene do 25. aprila tako da nije ostalo puno vremena.

Inače, naša reprezentacija nalazi se u grupi 3 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine sa Španijom, Austrijom i Finskom te se nalazi na posljednjoj poziciji bez osvojenog boda u prve dvije utakmice.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close