RukometSport

Šuman, ipak, vodi ekipu u Finsku

Zahvaljujući reakciji ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića, reprezentacija BiH neće ispaštati zbog nerada u Rukometnom savezu

Malo ko je očekivao da će selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman sjediti skrštenih ruku i čekati da mu čelnici RSBiH obezbijede novac za odlazak nacionalnog tima na kvalifikacioni meč u Finsku, kao i za smještaj za okupljanje naših igrača na Ilidži.

Čime se bavio IO?

Šuman je u izjavi za Oslobođenje prošle sedmice kazao da on neće davati svoj novac za reprezentaciju, ali se ponovo bavio stvarima koje su u opisu posla članova Izvršnog odbora i generalnog sekretara RSBiH, pa je tako pomoć zatražio od Mirvada Kurića, ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, koji mu je odmah izašao u susret, te je dao obećanje da će njegovo ministarstvo obezbijediti 50.000 KM, koliko je potrebno za avionske karte i smještaj bh. tima.

Tako se problem riješio nakratko i zbog nerada i bezobrazluka u Savezu ipak neće ispaštati reprezentacija, koja će 3. maja otputovati u Finsku i nastaviti put ka plasmanu na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj.

Kurić je pomogao ovaj put, a pomoći će i sljedeći put kada bude trebalo reprezentaciji, koja predstavlja cijelu državu, ali zašto je morao selektor da moli za pomoć i zašto problem finansija nisu riješili članovi Izvršnog odbora RSBiH?

Nisu ni pokušali, niti ih je zanimalo šta se dešava sa reprezentacijom, a ako ih je i zanimalo, to nisu pokazali. Najavljivali smo da bi se sjednica Izvršnog odbora RSBiH mogla održati jučer, ali naravno do nje nije došlo, kao što se nije održala ni 11, ni 19, a ni 21. aprila, iako je i tada bila najavljivana.

Dakle, članovi Izvršnog odbora se ponašaju kao da će reprezentacija BiH protiv Finske igrati 4. maja 2018, a ne za devet dana. Šuman je odlučio da uzme stvar u svoje ruke, pokucao je na mnoga vrata, a sreću je imao što je ministar Kurić odgovorio pozitivno.

– Veliko hvala ministru Mirvadu Kuriću, koji nam je pomogao i u novembru prošle godine. Mislim da smo našli rješenje i putovanje u Finsku je izvjesno. Sve će biti jasnije sutra (danas, op. a), a onda bih se mogao posvetiti poslu selektora, što bi mi trebalo biti primarno, kazao je u izjavi za naš list selektor Šuman.

A na pitanje zašto se bavio stvarima koje nisu u opisu posla selektora, on ističe da nije mogao da zamisli da reprezentacija ne otputuje u Finsku.

– Došao sam na poziciju da svoj posao obavljam časno i pošteno. BiH je moja zemlja i s ponosom sam nosio dres reprezentacije, a ponosan sam i što sam selektor. Ova situacija me je pogodila, ali nisam želio da sjedim i čekam, jer bih se utopio u letargiju koja vlada u našem rukometu, govori Šuman i dodaje:

– Nismo smjeli i ne smijemo u budućnosti dozvoliti da naš rukomet nestane. Sada smo našli rješenje, ali za budućnost moramo naći adekvatnija i dugoročnija rješenja.

Pričati o igri

Dakle, ovaj put ćemo preživjeti, a kada bi se oni koji su odgovorni za stanje u bh. rukometu počeli baviti onim što im jest u opisu posla, ili bar kada bi svoja mjesta prepustili onima koji znaju i žele da poprave stanje u ovom sportu, onda bismo sigurno imali Savez kakav zaslužuje država koja je rukometu dala Abasa Arslanagića, RK Borac, Jasmina Mrkonju itd…

Nadamo se samo da nas u junu ne čeka ista sudbina i da nam selektor neće pričati o problemima sa finansijama, već da će nas upoznati s tim kakvu igru možemo očekivati od naše reprezentacije protiv Španije i Austrije.

 

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close