Sultan Fatihov san o Bosni

U jednom od hadisa posljednji Allahov Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Zaista će Konstantinopolj (Carigrad-Istanbul) biti osvojen. Divan li je taj osvajač, divna li je njegova vojska.”

Osam stoljeća poslije, potvrdit će se istinitost riječi Muhammeda a.s. U ranu zoru 29. maja 1453. g. topovi Sultana Mehmeda El-Fatiha najavili su kraj tadasnje prijestolnice Istočnog Rimskog carstva i Vaseljenske patrijaršije i etabliranje budućeg Istanbula (Islam bul- cvijet islama). Nevjerovatan vojnički poduhvat sultan Mehmed ostvario je u svojoj dvadesetoj godini. Deset godina poslije, El-Fatih (Osvajač) proširit će Osmansko carstvo i na Bosnu, i tako u srce Balkana donijeti islam.

1463. GODINA.

Silna osmanska vojska je krenula u pohod.

Velikom i nepobjedivom vojskom komanduje Halifa (Sultan) Fatih lično.
Nakon što je prije nekoliko godina uspio da osvoji do tada nepokoreni grad Carigrad, Mehmed Fatih se spremio za drugi poduhvat koji ce obilježiti njegov život.

Te noći Halifi se desilo nešto vrlo čudno.

“Stražaru, oglasite ezan za sabah- namaz.”

“Semi'ana ve ‘ta'ana (čujem i pokoravam se).”

Namaz je predvodio Halifa.

Nakon klanjanja sabah namaza sultan se obratio stražaru:

“Pozovite mi šejha Ajni Šemsuddina.”

“Semi'ana ve ‘ta'ana”

“Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu, vladaru pravovjernih.”

“Ve alejkumu selam ve rahmertullahi ve berekatuhu, ehlen ve sehlen ve merhaba (dobro mi došao).”

“Strazar mi reče da me sultan treba. O čemu se radi, sinko moj?”

“Izvoli sjesti.”

“Šta je u pitanju, sinko moj? Da li se nešto desilo?”

“Da, šejh Semsudine, sinoć mi se desilo nešto vrlo čudno. Sanjao sam vrlo čudan san, pa ako znaš da protumačiš njegovo značenje?!

Sanjao sam prelijepu zemlju, neviđenu do sada. Zemlju prepunu zelenila, bezbrojnih rijeka, potoka i predivnih zivotinja, raznih vrsta i boja. Sa ljepotama te zemlje ne mogu se porediti ni Stambolski bostani i ni bašče.

Zatim, sam u toj zemlji sam vidio i veliku vatru. A oko te vatre sjedile su tri osobe. Bili su to časni ashabi Allahovog Poslanika Muhammeda, s.a.v.s. i to:

Ebu Bekr es-Siddik, Osman i Alija r.a. ( neka je na njih Allahovo zadovoljstvo).”

“MashAllah, sinko moj. Divan ti je san, pa poslušaj šta bi on mogao značiti.

Što se tice zemlje koju si vidio, to je zemlja u koju se tvoja vojska upravo sprema da uđe. To je zemlja Bosna.

Što se tice vatre koju si vidio, vatra predstavlja Allahovu vjeru-Islam. I to je znak da će u toj zemlji Allahov din, inshAllah, zadržati se do Sudnjeg dana.

Što se tice Ebu Bekra kojeg si vidio kod vatre, to je znak da će u toj zemlji sve od Sudnjega dana biti iskrenih vjernika prema Allahu kao što je bio Ebu Bekr r.a.

Što se tice Osmana kojeg si vidio kod vatre, to je znak da će u toj zemlji sve do Sudnjega dana biti finih ljudi. Toliko finih i stidljivih da će ih se čak i meleci stidjeti, kao što su se stidili Osmana r.a.

Što se tiče Alije kojeg si vidio kod vatre, to je znak da će u toj zemlji sve do Sudnjega dana biti ljudi koji će biti veliki heroji i junaci kao sto je bio Alija r.a.

fetih-1453

A pored vatre nisi vidio h. Omera je li?”

“Nisam cijenjeni šejhu.”

“Onda znaj da će u toj zemlji biti malo pravde i da bi je imali, stanovnici te zemlje, moraće se izboriti za nju!”

FILM

http://bosnjaci.agency/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close