Sulejman Tihić: SDP će poštovati ono što Milorad Dodik kaže

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u sinoćnjem intervjuu u Dnevniku D Federalne televizije izrazio je mišljenje da će doći do rekostrukcije Vijeće ministara BiH, odnosno da će “ekipa iz SDS-a biti smijenjena i da će biti postavljeni ministri iz SNSD-a“.

Pri tome, smatra da će SDP poštovati ono što Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a kaže“.

Odgovarajući na upit hoće li set zakona SNSD-a i SDP-a proći kazao je da „što se tiče pravosuđa to neće proći ni pod koju cijenu“ i da „SDA neće nikada dozvoliti da politika imenuje sudije i tužioce“.

Tihić je potvrdio da će u Vijeću ministara BiH do kraja mandata ostati ministri iz SDA.

Komentirajući optužbe SDP-a za opstrukcije, naglasio je, da su ministri iz SDA jedini koji su radili u Federalnoj vladi, smatrajući da “SDP na narednim izborima ne može biti ni prva, a ni druga stranka, jer je to davno prošlo vrijeme“.

– SDA će biti prva stranka u BiH. Za političke partnere vidimo one koji dobiju najviše glasova i kod Srba i kod Hrvata – dodao je Tihić.

Potvrdio je da “Stranci demokratske akcije odgovara jaka politička stranka u Hrvata da bi imali partnere s kim bi mogli rješavati probleme“.

– To je potrebno zbog državne vlasti, a ne samo kantonalne i federalne vlasti – tvrdi Tihić.

Na upit šta SDA gubi a šta dobiva ako ostane u Federalnoj vladi odgovorio je da SDA ne može izbjeći odgovornost, jer je dio te platforme, “zbog čega snosi odgovornost i za ono što nije dobro“.

Uvažavajući predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića, Tihić navodi da ta stranka nema kapacitet ljudi koji bi mogli da vladaju, te zaključuje da Demokratska fronta može biti samo desna ruka rukovodećoj stranci.

Odgovarajući na pitanje da li će biti moguće ispoštovati rok da se izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH u kontekstu presude “Sejdić-Finci” moraju završiti do aprila kazao je da “ova ekipa nije sposobna da ispoštuje rok“.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close