Aluminij: Na udaru “Luka Ploče” i 460 bh. kompanija

Nakon dramatične najave iz mostarskog “Aluminija” da će početi gasiti postrojenja te možda otići i u stečaj zbog blokade njihovih računa koju je izvršila “Elektroprivreda HZHB”, u panici su i ostale firme u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koje zavise od proizvoda ove kompanije.

Blokada računa

U slučaju gašenja proizvodnje u “Aluminiju”, na najvećem udaru našlo bi se preduzeće “Luka Ploče”, preko kojeg mostarska tvornica uvozi godišnje skoro 300.000 tona glinice, petrolkoksa i aluminija za preradu, a izvozi skoro 70.000 tona gotovog aluminija.

Ivan Pavlović, direktor “Luke Ploče”, potvrdio je novinarima da bi to za njih značilo smanjivanje prihoda i fizičkog obima prometa za 20 posto.

– Ovo će utjecati i na mnoge druge biznise i firme koje imaju veze sa pločanskom lukom – dodao je Pavlović.

U BiH od “Aluminija” zavisi deset aktivnih izvoznika te 450 malih kompanija. Blokada njihovih računa uslijedila je nakon što “Elektroprivredi HZHB” nisu platili dug za struju, koji se u ovoj godini popeo na skoro 43 miliona maraka.

Iz “Elektroprivrede HZHB” jučer su nam potvrdili da nisu dobili poziv na pregovore te su naglasili da će danas sami uputiti dopis Ivi Bradvici, direktoru “Aluminija”, kako bi se što prije prevazišao ovaj problem.

U “Aluminiju” smatraju da se ova kriza ne može riješiti bez pomoći Vlade Federacije BiH, koja se i nedavnim sporazumom obavezala da će subvencionirati njihovu proizvodnju.

Priče za djecu

S druge strane, Milan Jovičić, jedan od osnivača “Aluminija”, kaže da su Bradvicini vapaji priče za djecu te jasno ocrtavaju “bijedu i jad rukovodstva ove firme, koje je već davno trebalo nestati s ovih prostora”.

– Stečaj i novo rukovodstvo odavno su bili potrebni ovoj firmi – dodao je Jovičić.

Panika i u Šibeniku

U panici su i u šibenskom TLM-u, kojem bi, u slučaju gašenja proizvodnje u “Aluminiju”, bila onemogućena isporuka do 60.000 tona sirovine na godišnjem nivou.

Prestanak rada “Aluminija”, ističu iz TLM-a, predstavljao bi im veliki problem, ali oni naglašavaju da do prekida proizvodnje sigurno neće doći.

www.magazinplus.eu – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close