BiHPolitika

Sudska policija FBiH bez medicinskih dokumenata neće preuzimati lica od MUP-a KS-a

Osobe privedene u okviru istrage o ubistvu dvojice policajaca brutalno pretučene. Sudska policija FBiH bez medicinskih dokumenata neće preuzimati lica od pripadnika MUP-a KS-aPredsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Milorad Novković donio je naredbu kojom je zabranio Sudskoj policiji FBiH da od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo preuzima lica uhapšena u okviru istrage o ubistvu policajaca, bez medicinskih dokumenata.

Naredba je uslijedila nakon što je portal “Dnevno” objavio uznemirujuće fotografije brutalno isprebijanih lica koja su bila privedena, a potom ispitiana, mučena i isprebijana od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Izvor navodi da je advokat Bojan Veselinović podnio Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dijela nanošenje teške tjelesne povrede, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, a sve u vezi sa krivičnim djelom saučesništvo.

Advokat je podnio prijave u ime privedenih Miloša Obradova, Stefana Samardžije i Srđana Sokolovića.

Prema saznanjima, sarajevska policija brutalno je pretukla i Slavena Dakića, koji je uhapšen zbog krivičnog djela teška krađa i sprečavanje dokazivanja krivičnog djela.

Nakon objave slika i informacija o brutalnom prebijanju Srba po vjerskoj i nacionalnoj osnovi od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, mnogi su se počeli ograđivati od postupaka svojih kolega, napominjući da njihovo postupanje ne predstavlja ni čin, ni stav njih samih.

Nakon vijesti o brutalnom prebijanju lica privedenih u akciji nakon ubistva dva policajca koji su potom pušteni na slobodu, jedan od načelnika Sipe pozvao je policijskog komesara Mevludina Halilovića i upitao ga šta su to ljudima uradili, te najavio da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

Halilović se još nije oglasio povodom navoda da su uhapšeni mučeni.

Profesionalna i pravosudna zajednica također je zgrožena postupanjima pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo. Poručili su  da se u ovom slučaju može govoriti o kršenju Člana tri Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u kojem je navedeno da u toku postupka niko nema pravo da bude podvrgnut mučenju, nečovječnom i ponižavajućem tretmanu.

 

face.ba

 

 

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close