Sud zabranio provođenje odluka sa Skupštine Elektroprivrede HZ HB

Općinski sud u Sarajevu dana 3.7.2015. godine odredio je privremenu mjeru osiguranja kojom se određuje privremena mjera osiguranja i zabranjuje provođenje Odluka sa Skupštine JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. MOSTAR održane dana 29.6.2015. godine (imenovanje novog Nadzornog odbora), doznaje Dnevni list.

Također, ovom privremenom mjerom zabranjuje se Komisiji za vrijednosne papire BiH da na osnovu Odluke Skupštine o izboru i imenovanju članova NO-a izvrši upis članova NO-a. Znači, danas planirana konstituirajuća sjednica NO-a se neće moći održati.

Dva dioničara i član Uprave JP EP HZ HB d.d. MOSTAR, izvršni direktor za pravne poslove podnijeli su ovom Sudu tužbu kojom traže poništenje odluka sa Skupštine ovog poduzeća održane dana 29. 6.2015. godine., odnosno traže utvrđivanje ništavnosti punomoći Vlade Federacije BiH za učešće u radu i odlučivanje na 24. Skupštini ovog Društva. Ukoliko tužitelji dobiju ovaj spor Skupština Društva proglasit će se ništavnom.

Pošto je Sud procijenio da postoji realna opasnost od nastanka nenadoknadive štete koja prijeti, odnosno kako bi se spriječilo nezakonito postupanje donesena je ova Prijevremena mjera koja je na snazi do okončanja sudskog spora.

Naime, prije samog održavanja Skupštine Izvršni direktor za pravne poslove u JP EP HZ HB d.d. MOSTAR iznio je svoj stav kako je punomoć Vlade FBiH izdana Amri Đenđušić ništavna.

Tajniku Društva i Odboru za glasovanje je na isto pismenim putem skrenuo pozornost i naložio da poduzmu sve potrebne mjere u cilju osiguranja zakonitosti rada sazvane sjednice Skupštine Društva.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close