Sud EU: Web linkovi ne krše autorska prava

Sud Evropske unje je nedavno donio odluku da vlasnici Internet stranica objavama linkova na druge sadržaje ne krše autorska prava.

Sud je odlučio u predmetu protiv švedskog agregatora web sadržaja Retriever, kojem su novinari lista Göteborgs-Posten  spočitali upotrebu internetskh linkova na njihove članke bez njihovog pristanka ili plaćanja.
Međutim, kako je presudio sud u Luksemburgu  u četvrtak, vlasnik internet stranice upotrebom hiperlinkova korisnike navodi na zaštićene dijelove bez odobrenja vlasnika autorskog prava.
To važi u slučaju ako su sadržaji besplatno dostupni na drugom mjestu. Kada sadržaj nije više dostupan javnosti, odnosno dostupan je samo ograničenoj javnost ili će linkom zaobići restriktiivne mjere ( na primjer u slučaju plaćenog zida), povezivanje bez odobrenja nije dozvoljeno.
Agregatori internetskih sadržaja – kao na primjer američki Google News  – sadržaje sa drugih internetskih stranica na sažet način prikazuju na svojoj Internet strani, a klikom na interetski link korisnike preusmjeravaju na cjelokupni sadržaj. Pritom često prikazuju svoje oglase, tako da ih autori sadržaja često optužuju za otimanje zarade.

(Indikator.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close