BiHPolitika

Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin protiv heroja odbrane BiH Buljubašića i Sejdića

SAZNAJE KLIX.BA

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je u potpunosti optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića i ostalih za ratni zločin koji se, prema navodima optužnice, dogodio u Jošanici kod Foče 1992. godine, nezvanično saznaje portal Klix.ba.

Razlog je, kako saznajemo, taj što nisu obrazloženi činjenični navodi o krivičnim djelima navedeni u optužnici.Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Buljubašića, Sejdića i još 11 osoba, optužujući ih za navodni ratni zločin u ovom selu. Prema optužnici, u napadu na selo ubijeno je 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, dok su kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

Iz Tužilaštva BiH su istakli da je oružani napad koji su izvršili optuženi bio usmjeren prema nebranjenoj zajednici s civilnim stanovništvom, a među žrtvama su bili stariji ljudi, žene i djeca. Najstarija žrtva imala je 88 godina, dok je najmlađa bila djevojčica od samo dvije godine. Neki od ljudi su, prema optužnici, mučeni i ubijeni na izuzetno svirep način.

Optuženi su: Ferid Buljubašić (rođen 1953. u Foči), Ahmet Sejdić (rođen 1960. u Višegradu), Rašid Sobo (rođen 1965. u Foči), Ševko Glušac (rođen 1961. u Foči), Zakir Jamak (rođen 1969. u Višegradu), Bahrudin Muhić, poznat kao “Bane” (rođen 1964. u Višegradu), Adem Fehrić (rođen 1962. u Višegradu), Mustafa Poljo, poznat kao “Musa” (rođen 1965. u Višegradu), Enver Kustura, poznat kao “Pena” (rođen 1967. u Višegradu), Muhamed Liska (rođen 1973. u Višegradu), Sakib Čakar (rođen 1957. u Višegradu), Izet Sejdić (rođen 1955. u Višegradu) i Munir Nalo (rođen 1970. u Višegradu).

Tužilaštvo BiH ima pravo na žalbu protiv ove odluke Suda Bosne i Hercegovine u roku od 24 sata.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close