Sud BiH: “Ambasador Mur izašao je iz okvira diplomatskog djelovanja”

Reagiranje na izjave šefa Misije OSCE-a

Sud Bosne i Hercegovine posljednjih deset godina uspješno sarađuje sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, čiji doprinos razvoju nezavisnog pravosuđa smatra izuzetno značajnim, te je stoga nemalo iznenađen, više puta ponovljenim, javnim izjavama ambasadora Džonatana Mura o Sudu Bosne i Hercegovine koje su neargumentirane i štete ugledu Suda BiH, navodi Sud BiH u današnjem saopštenju za javnost.

“Sud BiH prije deset godina širom je otvorio vrata OSCE-ovim monitorima koji su imali nesmetan pristup svim dokumentima u predmetima ratnih zločina, ročištima koja se vode pred Sudom BiH u ovim predmetima, uključujući i ona koja su zatvorena za javnost. Nikada Sud BiH nije onemogućio OSCE-u da obavlja posao niti je zabilježen nijedan slučaj nepoštivanja odluke VSTV-a iz 2006. godine, kojom je OSCE-u omogućen pristup svim materijalima”, ističe Sud BiH.

Na isti je način Sud BiH, naglašava, dočekao sudiju Džoanu Korner i omogućio joj nesmetan pristup materijalima stavljajući joj na raspolaganje “ljudske i tehničke kapacitete”.

“Analizu na kojoj radi smatrali smo značajnom i imali povjerenja u njene profesionalne kompetencije”, navodi se u saopštenju.

Međutim, naglašavaju, da posljednje izjave ambasadora Mura, u sredstvima javnog informisanja, stvaraju nedoumicu kako u profesionalnoj zajednici tako i u široj javnosti, zbog čega postavljaju pitanje: “Kako analiza sutkinje Korner može biti nezavisna, nepristrasna i neutralna nakon tvrdnji ambasadora Mura da je Sud BiH pod političkim pritiskom pri tom ne nudeći niti jedan primjer na osnovu kojeg je došao do tog zaključka?

“Sud BiH je pod političkim pritiskom. To je jasna stvar“, izjavio je ambasador Mur ne navodeći kome je to jasna stvar, piše u saopštenju Suda BiH.

“Na ovaj je način izašao je iz okvira diplomatskog djelovanja, a “neutralna“ analiza sutkinje Korner apriori prestala biti neutralna. Nama u Sudu BiH nije jasno na koji je konkretno i čiji politički pritisak ambasador mislio, jer u percepciji domaće javnosti to može stvoriti zaključak da su i naše odluke donesene pod političkim pritiskom”, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Tužilaštvo BiH nakon nekoliko dana odbijanja danas je dozvolilo OSCE-u nesmetan pristup svim predmetima ratnih zločina.

“S obzirom da je šef Misije OEBS-a u javnim istupima u medijima izjavio kako se analiza OSCE-a neće baviti konkretnim predmetima, niti ulaziti u istrage i povjerljive informacije, takav izmijenjen stav i pristup u skladu je sa zakonom i nema zakonskih smetnji za saradnju, saopštilo je Tužilaštvo.

Analizu predmeta ratnih zločina u Tužilaštvu BiH bi ispred Misije OSCE-a trebalo da vrši sudija iz Velike Britanije Džoana Korner.

 

Autor: Redakcija – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close