Sućut Reisu-l-uleme povodom smrti fra Luke Markešića

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović povodom smrti fra Luke Markešića uputio je fra Lovri Gavranu, provincijalu Franjevačke provincije Bosna Srebrena, telegram sućuti u kojem se kaže:

– Uvaženi provincijalu fra Lovro Gavran, Vama osobno, članovima porodice preminulog fra Luke Markešića, Franjevačkoj provinciji Bosna Srebrena i svim franjevcima i katolicima izražavam najdublju sućut povodom smrti istaknutog člana Vaše Provincije i angažiranog intelektualca i teologa fra Luke Markešića. Njegova smrt je veliki gubitak kako za Vas tako i za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Kao član franjevačke zajednice, profesor na Franjevačkoj teologiji i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća fra Luka Markešić ostavio je neizbrisiv trag i djelo vrijedno poštovanja u vjerskom i društvenom životu Bosne i Hercegovine.

Fra Luka Markešić pokazao je izuzetnu hrabrost i moralnu čvrstinu, ljubav i patriotizam prema svojoj domovini i njenim narodima. Zalažući se principijelno i odlučno za međuvjersko razumijevanje i saradnju, za prosperitet Bosne i Hercegovine, mir i jednakopravnost, fra Luka Markešić se nepokolebljivo suprotstavljao svim oblicima ekstremizma i politikama koje unesrećuju ovu zemlju i njene narode.

Upućujući Vam u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i svoje vlastito ime iskrene i najdublje izraze sućuti, vjerujem da ljubav prema istini, pravdi i domovini može biti najznačajnija poruka ljudima u Bosni i Hercegovini koja ostaje iza ovozemaljskog života fra Luke Markešića, kaže se u telegramu sućuti reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.

(MINA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close