Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH: Strategija Busuladžića nije upalila

Direktora OdRaza smijeni UO i on – tako sam bar pročitao u medijima – odnese pečat kući. Direktoru Razvojne banke istekao mandat prije dvije godine i od njega se deset dana opstati nije moglo po novinama kako je on smijenjen jer neko želi opljačkati banku. Kad može ovaj biti direktor dvije godine nosajući pečat u džepu, onda mogu i ovi u Zemaljskom muzeju raditi šta hoće, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH

Oslobođenje

Na pitanje je li podnio krivičnu prijavu protiv direktora Zemaljskkog muzeja BiH, kako je najavio u Oslobođenju, Kaplan je rekao:

“U stalnom sam kontaktu sa advokatima koji su bili mišljenja da bi prije podnošenja krivične prijave bilo dobro poslati jednu vrstu urgencije tužilaštvima. Naravno da sam ih poslušao. Tako da je prošle sedmice urgencija poslana tužilaštvima, a u urgenciji se navode i konkretna djela za koja smatramo da imaju elemente krivičnih djela. Dakle, sama krivična prijava ostavljena je za drugi korak, koji će uslijediti, vjerujem, vrlo brzo. Moram ovdje kazati da je nakon vašeg teksta u kojem ste naveli da ću podignuti krivičnu prijavu protiv tzv. direktora i drugih uposlenika bilo nekoliko poziva na moj kabinet, u kojima su neki navodni uposlenici i navodni borci za promociju lika i djela Adnana Busuladžića prijetili ukoliko podnesem krivičnu prijavu. Ovim putem ih moram razočarati, jer sad baš neću odustati i, ako sam imao imalo dilema oko svega ovoga, sad više nemam. Svako onaj ko posegne za prijetnjom kao odbranom, sigurno je kriv”, kaže Kaplan.

“Ljudima nekad promaknu ključne stvari, jer su bili na odmoru ili taj dan nisu čitali novine, i onda se pojavi, recimo, ovaj članak koji pročitaju i kažu šta ovaj sad hoće. Iz tog razloga moram ponoviti neke stvari. Zemaljski muzej je zatvoren 4. 10. 2012. i mi, kao ministarstvo, uopće nismo reagirali jer nam je gospodin Busuladžić kazao da je to strategija koja će sigurno upaliti i da će se nakon kraćeg vremena sto posto svi nasekirati i da će doći do općeg konsenzusa oko otvaranja Muzeja. Ali nam nije kazao da je – koje li slučajnosti – on, isti taj tzv. direktor, 1. 10. 2012. dobio rješenje o zasnivanju punopravnog radnog odnosa na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Dakle, tri dana ranije. Da li su to tada znali ostali uposlenici, ne znam, ali je to krajnje nemoralno – odlučiti se na zatvaranje tri dana nakon što je gospodin riješio svoj status. Znate šta bih ja uradio da sam uposlenik Muzeja koji nije dobio 30-ak plaća i, kako stvari sada stoje, neće dobiti ni one 3-4 koje je obezbijedila Vlada, a ni one iz iduće godine koje je ista ta Vlada obećala? Neću da kažem šta bih uradio, jer sigurno ne bi zvučalo uljudno. A ti isti radnici sjede kod kuće i slušaju prazne priče Adnana Busuladžića koji svakog mjeseca uredno naplati minimalno 2.000 KM, a njima drži predavanja kako treba istrajavati i čekati do beskonačnosti neki čarobni štapić i neko idealno rješenje koje se ne nazire ama baš nigdje – ovo koje mi nudimo nije idealno, nego optimalno. Da li su ucijenjeni ili ih je strah konflikta, stvarno ne znam, ali znam da se ja ne bih tako ponašao. Za neke radnike znam da imaju mogućnost da koriste sredstva sa računa Zemaljskog muzeja koja su dobili za projekte. Oni sad sigurno imaju sto ili dvjesto hiljada KM namjenskih sredstava na računu. To ne mogu dijeliti za plaće, to su pare za konkretne projekte. I naravno da njih nekolicina Boga moli da nikad ne dođe nikakav nadzorni odbor, nikakva revizija, jer za njih nema ništa ljepše nego biti ubogi muzej koji izaziva svačije sažaljenje, svak šalje pare, a ne kontroliše niko. Tako je zadnjih desetak godina. I kad Vlada Federacije postavi treći Nadzorni odbor, oni ga istjeraju s vrata. A ova dva do sada (1998. i 2000.) legalna su i legitimna, a ovaj iz 2014. nije. Kao, legitimniji je onaj iz 2000. kojeg je postavila ista ta Vlada FBiH, iako mu je istekao mandat prije 10 godina, nego ovaj tek imenovani. I Adnan Busuladžić sa svojom klikom sigurno zna da ova logika ne drži vodu, ali insistira na njoj. Zašto? Pa, vjerovatno zato što treba sakriti neki kriminal za koji niko ne zna. Bog zna šta kriju i šta su radili sve ove godine dok nisu imali nikakve kontrole od države.”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close