Stvaramo bolji poslovni ambijent za naše firme i jačamo međudržavnu saradnju

Pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije danas su u Sarajevu održani „Dani otvorenih vrata za prezentaciju poslovnih mogućnosti i rješenja sinergijom djelovanja Brodosplita i DIV-a unutar DIV grupe“. Cilj je jačanje poslovne saradnje bh. kompanija s velikim kompanijama iz regiona, a ovaj put posebno s kompanijama iz Republike Hrvatske. Tim povodom, gost večerašnjeg Dnevnika TV1 bio je Erdal Trhulj, federalni ministar energije, rudarstva i industrije .

TV1: Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije organizovalo je Dane otvorenih vrata za prezentaciju poslovnih mogućnosti i rješenja sinergijom djelovanja Brodosplita i DIV-a unutar DIV grupe. O kakvim projektima je riječ i kolika je njihova vrijednost? Šta je cilj ove inicijative?

TRHULJ: Cilj inicijative je da sa pozicije Ministarstva stvaramo povoljniji ambijent za poslovanje naših firmi, te da napravimo bolji poslovni ambijent u regionu. Mnoge naše kompanije širom svijeta traže posao, a iz nekih predrasuda ili iz drugih razloga, ne žele da idu u susjedne zemlje.

Već tri, četiri mjeseca smo u kontaktu sa DIV grupom. DIV grupa dobila je desetak brodova koji rade, a vrijednost jednog riječnog broda je 30-ak miliona evra, morskog kruzera 50 miliona evra. To je ploveća zgrada, samo što se umjesto betona koristi čelični materijal kao osnova, sve ostaloje kao na objektu. Tu smo vidjeli mogućnost da mnoge naše kompanije, kroz uspostavu ovakve saradnje, nađu novo tržište koje nam je vrlo blisko. Do Splita imate četiri sata vožnje.

Uz sve to vidjeli smo mogućnost da i radnici koji nemaju posla ne idu trbuhom za kruhom npr. u Njemačku, jer će sigurno u Splitu na brodogradilištu zavarivači, metalski i elektroradnici naći posao. Plata nije možda kao u Njemačkoj, ali je zarada veća je su mnogo jeftiniji troškovi života.

Vidjeli smo vrlo širok spektar moguće saradnje. Analiza stanja u privredi pokazala je da imamo dobrih posebno privatnih kompanija koje trebaju dobiti priliku. Ovu inicijativu iskoristili smo da povežemo DIV grupu iz Hrvatske i stotinjak privatnih kompanija iz BiH. Tu se naš dio posla, kao Ministarstva, završava, a njima se otvara ambijent.

Nakon okončanja današnje aktivnosti, ljudi iz DIV grupe bili su više nego zadovoljni, ostvarili su puno veći broj kontakata, uvjerili su se da naše kompanije imaju sposobnost da iznesu i najsloženije poslove. Poručili su da kada bi se 50 posto kontakata ostvarilo, i za njih i za nas bi bilo dobro.

TV1: Šta konkretno bh. kompanije mogu očekivati, odnosno za koje firme i koje radničke branše bi se mogao naći posao?

TRHULJ: Ne bih licitirao sa imenima kompanija. Na ovaj skup pozvali smo više od 100 kompanija i danas su gotovo sve bile tu. One su iz metalske struke, elektro struke, zatim projektantske kuće, firme iz drvne industrije, unutrašnjeg uređenja, elektro instalacija, unutrašnjih instalacija objekata…

Kada gradite jednu zgradu, morate uključiti sve ove struke.

TV1: Mnoge bh. firme već godinama sarađuju sa DIV grupom. Jedna od njih je i Energoinvest, koji od ove grupe već godinama kupi na desetine tona vijaka koje ugrađuje širom svijeta u dalekovode. Šta bi konkretno saradnja sa ovom kompanijom mogla donijeti BiH, odnosno FBiH?

TRHULJ: Otvara se novo tržište. I mi njima otvaramo tržište, jer DIV grupa je velika grupa koja ima raznolik spektar poslova od proizvoda metalske industrije do brodogradilišta i proizvodnje brodova, proizvodnje obnovljivih izvora energije… S druge strane, oni otvaraju tržište za naše kompanije.

Stvaramo ozrač pozitivne međudržavne saradnje koja je neophodna u regionu. Ekonomska saradnja zemalja u regionu je preteča svega dobrog što u budućnosti ovdje treba da se događa.

TV1: Vaš mandat se na neki način bliži kraju. Ove godine drugi put ste proglašeni najministrom jugoistočne i srednje Evrope. Jeste li zadovoljni proteklim periodom kada je u pitanju pozicija ministra? Da li biste nešto mijenjali?

TRHULJ: Kad privodite jedan posao kraju, podvučete crtu i gledate to što ste uradili. Mislim da smo se držali plana kojeg smo sačinili 2011. godine. Bilo je dosta posla u energetskom sektoru, otvaranja tržišta električne energije, rješavanja pitanja nafte i naftnih derivata, zakon o finansijskoj konsolidaciji, zakon o reviziji privatizacije, osnivanje Agencije za reviziju privatizacije, uvezivanje staža radnicima… Zaista širok spektar poslova.

Međutim, teško da jedan ministar te stvari može sam uraditi, ukoliko nemate podršku kolega u Vladi. Moram reći da sve vrijeme mandata, bez obzira na sve rekonstrukcije i ono što se događalo i pratilo nas, za životna pitanja bila je stopostotna saradnja.

Druga stvar je da morate imati i ljude u ministarstvu i zahvaljujem se svim uposlenicima Ministarstva koji su dali svoj doprinos da ja budem dvije godine zaredom proglešen najministrom jugoistočne Evrope.

Šta bih mijenjao? Uvijek kada nešto uradite, vidite da neke stvari mogu bolje. Takođe, postoje i stvari koje se nisu uradile, bilo je i ne tako dobrih stvari. Međutim, one dobre su dominirale i doprinijele da dobijem jedno takvo priznanje.

N.Š.

(TV1)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close