Studenti Elektrotehnike razvili aplikaciju “hitni smještaj”

U poplavama koje su zadesile BiH, najmanje 10.000 porodica je ostalo bez krova nad glavom. Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, u BiH postoji više od 450.000 praznih stanova.Ajdin Kahrović, student Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, je sa svojim kolegom Farisom Čakarićem razvio je web aplikaciju koja treba podstaći građane da dijele višak stambenog prostora sa drugima.

Također, web aplikacija teži da postane centralizirano mjesto za prikupljanje informacija o svim stambenim prostorima koji su na raspolaganju za lica raseljena uslijed poplava.

“Vjerujemo da je od tog broja moguće naći 10.000 stanova koji su useljivi ili koje je moguće dovesti u takvo stanje sa minimalnim ulaganjima. Samo je potrebna solidarnost vlasnika u smislu da privremeno ustupe višak svog stambenog prostora (stan, sprat kuće, vikendica i sl.) raseljenim licima”, kaže Kahrović.

Web aplikacija se nalazi OVDJE, te je podržana od strane asistenata ETF-a. Aplikacija omogućava jednostavno evidentiranje smještaja koji je na raspolaganju, sa osnovnim podacima o stambenoj jedinici i kontakt podacima vlasnika, a zatim omogućava jednostavno pretraživanje smještaja putem Google mape koja je integrirana u web aplikaciju.

“U međuvremenu, na Elektrotehničkom fakultetu, najkompetentnijoj informatičkoj instituciji u BiH, profesori, asistenti i studenti rade na razvoju kriznog softvera, odnosno platforme koja treba da koordinira rad, utrošak resursa, korištenje logistike, upošljavanje volontera i sl. svih humanitarnih organizacija i institucija u kriznim situacijama”, navodi Kahrović.

Softver je baziran na Sahana EDEN softveru i možete ga pogledati OVDJE.

“Web aplikacija ‘HitniSmještaj’ će biti integrirana sa ovim softverom u smislu da će u sebe inkorporirati podatke iz ovog softvera. Želim naglasiti da se web aplikacija ‘HitniSmještaj’ još uvijek nalazi u testnoj fazi, te da su mogući i određeni bugovi ili greške, koje će u narednih nekoliko dana biti ispravljene, dodaje

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close