Struka o večerašnjem žrijebu grupa SP-a za rukometaše u Kataru 2015: Počnimo konačno vjerovati u sebe

Žrijeb grupa 24. svjetskog prvenstva za rukometaše, koje će biti odigrano od 15. januara do 1. februara u Kataru naredne godine, biće obavljen večeras u Dohi, (20.30 sati) na kojem će prisustovati delegacija RSBiH koju će sačinjavati generalni sekretar Saveza Smajo Karačić i direktor naše reprezentacije Mirza Muzurović.

(Oslobođenje)

Izabranici selektora BiH Dragana Markovića nalaze se u drugoj jakosnoj grupi sa Poljskom, Švedskom i Slovenijom.

Korkarićev optimizam

Podsjetimo, prvu grupu na žrijebu grupa SP-a čine Španija (branilac titule svjetskog prvaka), Francuska (evropski prvak), Danska i Hrvatska,  treću – Rusija, Katar (domaćin i azijski prvak), Makedonija i Alžir (afrički šampion), četvrtu – Austrija, Argentina (panamerički prvak), Bjelorusija i Češka, dok petu sačinjavaju Tunis, Egipat, Brazil i Bahrein, a šestu Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Čile i Njemačka (wild card). Zuhdija Korkarić, pomoćnik selektora bh. tima Dragana Markovića,  istakao je da je veliki optimista.

“Uvjeren sam da možemo prebroditi prvu fazu i izboriti plasman u osminu finala. Želio bih da iz prve jakosne grupe dobijemo Dansku, a iz treće Alžir ili Rusiju. Makedonce ne bih poželio za rivala, više bih volio da u drugi krug idemo mi i oni. Što se tiče protivnika iz četvrte grupe, jedino što bih rekao je to da ne bih volio vidjeti u našoj grupi Argentinu, jer je nepoznanica, a znamo da je u usponu. Kad je riječ o petoj jakosnoj grupi htio bih da igramo sa Njemačkom kako bismo sa njom namirili neke  dugove odranije” istakao je Korkarić i nastavio:

“Najbitnije je da sačuvamo dobru atmosferu i igrači budu fit. Vrijeme je da konačno počnemo vjerovati u sebe, a ne samo da strahujemo od drugihi. Uvjeren sam da, u i oko naše reprezentacije, ima ljudi kojima je stalo da se načine novi pomaci i dobre stvari. Garantujem da će svi naši igrači ostaviti posljednji atom snage na terenu i dati sto posto od sebe na SP-u. Nama će trebati dvije pobjede, najmanje, u grupi da idemo dalje”, rekao je Korkarić.

Halid Demirović, bivši selektor rukometne reprezentacije BiH, izjavio je da zmajevi, uz neophodnu sampouzdanje i uvijek potrebnu sportsku sreću, mogu ostvariti rezultate.

“Nije sad tako lako reći koji bi nam protivnici najviše odgovorali. Ipak, kad se pogleda ova prva jakosna grupa, onda bih za rivala izabrao Dansku ili Hrvatsku. Ovu drugu selekciju samo zbog te posebne motivacije na temelju sportskog rivaliteta. Volio bih da svakako izbjegnemo Španiju i Francusku iz prve jakosne grupe. Iz treće grupe poželio bi da dobijemo Makedoniju, s kojom možemo igrati ravnopravno. Vjerujem da  isto važi i za rusku selekciju. Sa svima iz ove treće grupe u stanju smo da se nosimo. Kad je riječ o Kataru, to će tim koji se znatno igrački pojačao, a nekako i nije baš dobro za rivala imati domaćina SP-a. I sa prvakom Afrike Alžirom možemo se ravnopravno igrati. Sve  selekcije iz ove treće grupe ne odskaču kvalitetom puno u odnosu na nas. Što se tiče četvrte grupe, ja bih za rivala želio Argentinu. Što se tiče Bjelorusa, mnoge stvari će nam biti puno jasnije već u narednim kvalifikacionom utakmicama grupe 2 za EP 2016. u Poljskoj, kada budemo igrali sa njima. U petoj grupi smještene su  slabije reprezentacije, ali nijednu od njih ne treba potcijeniti. Što se tiče šeste grupe, jedino što bih želio je to da ne dobijemo Nijemce, iako su na SP stigli na wild card”, istakao je Demirović.

Vrijeme za afirmaciju

Bivši strateg bh. tima poručio je da uvjeren kako je konačno stiglo vrijeme da se naši rukometaši afirmišu na svjetskoj sceni za što će im trebati i velika doza samouvjernosti.

“Ovo će biti veliki izazov za naše rukometaše jer u kratko vrijeme treba odigrati pet utakmica zaredom. Kako će oni to podnijeti i da li će biti sto posto zdravi, veliko je pitanje. Ograničeni smo u kadru, jer kratka nam je klupa, ali uz veliku motivaciju dosta toga dobrog može se napraviti.
Nemamo šta da izgubimo. Možemo samo da dobijemo. Selektor Marković je uvijek bio pun optimizma. Znao je motivisati ekipu u trenucima kada je to bilo veoma teško. I predstojeće kvalifikacije za EP, odnosno utakmice sa Danskom i Bjelorusijom koje igramo ove godine biće naš veliki pokazatelj spremnosti. Nakon plasmana na SP, niko nas više neće potcijeniti “, zaključio je Demirović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close