Posljednji ispraćaj za ubijene Prijedorčane: Suze, tišina i Fatiha u Kozarcu

Članovi porodica ubijenih Prijedorčana opraštaju se od svojih najmilijih čiji su tabuti poredani jedan do drugoga na stadionu u Kozarcu, nedaleko od Prijedora.

(Anadolija)

Članovi porodica, prijatelji, komšije… od ranih jutarnjih sati počeli su stizati u Kozarac, gdje će danas prijepodne biti obavljena kolektivna dženaza za 283 ubijena prijedorska Bošnjaka i sahrana za jednu žrtvu hrvatske nacionalnosti.

Majke, sestre, očevi i brojna rodbina se mole za njihove najmilije, miluju tabute i spremaju se da ih isprate na vječni počinak.

Tačno 22 godine od početka masovnih zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima u proteklom ratu u BiH naći će 284 žrtve među kojima je 277 ekshumiranih u proteklih manje od godinu dana iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora.

Radi se o prvoj kolektivnoj dženazi i sahrani žrtava stradalih u prijedorskoj regiji u ratu 1992.-1995. godina.

Najmlađa žrtva među onima koji će biti sahranjeni u nedjelju je Elvis Šarčević, koji je imao 13 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva je Salih Kadirić, koji je imao 77 godina. Među 284 žrtve nalaze se 283 žrtve bošnjačke nacionalnosti i jedna hrvatske, Ante Dolić.

Bit će obavljen ukop 12 maloljetnika, svi pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica.

Pronađene su i tri ženske osobe, a najstarija među njima je Đula Duratović (1924) koja će biti ukopana sa suprugom Husnijom, četiri sina, snahom i unucima.

Dženaza u Kozarcu će biti klanjana i za imama Sulejmana Dizdarevića.

Pripadnici Vojske RS su u julu 1992. godine u Zecovima kod Prijedora ubili i šestoricu braće Senada Tatarevića (1961.), Sejada (1963.), Nihada (1968.), Zilhada (1969.), Zijada (1972.) i Nishada (1974.) kao i njihovog oca Muharema (1939.). Pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica, i oni će vječni smiraj naći danas.

Tokom aprila je identificirano i šest članova porodice Hegić koji će biti ukopani danas.  Otac je ubijen u šezdesetoj godini i pet sinova starosti od 25 do 40 godina. To su: Asuf (Abdulah) Hegić (1967.), Velid (Abdulah) Hegić (1964.), Vehid (Abdulah) Hegić (1960.), Ragib (Abdulah) Hegić (1955.), Vejsil (Abdulah) Hegić (1953.), kao i njihov otac Abdulah (Emin) Hegić (1932.).

Kolektivnu dženazu će na stadionu u Kozarcu predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Prethodno će prigodna obraćanja imati predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice, kao i predstavnici porodica žrtava.

Zajedničkoj dženazi i posljednjem ispraćaju žrtava trebali bi prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Željko Komšić.

Nakon toga će biti obavljen ispraćaj šehida prema lokalnim šehidskim mezarjima. Ponovno klanjanje dženaze i ukop žrtava će biti obavljeni na lokalnim mezarjima: Bišćani, Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići, Zecovi, Skela i Kamičani.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close