Stručni štab bh. rukometaša uoči žrijeba play-offa za SP: Makedonija, Srbija… rivali po mjeri

Rukometna reprezentacija BiH saznaće danas na žrijebu (13 sati) u danskom gradu Herningu ime rivala u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2015. godine u Kataru. Naša selekcija svrstana je u drugi šešir. Mogući protivnici su: Austrija, Bjelorusija, Mađarska, Island, Makedonija, Poljska, Rusija, Srbija i Švedska.

Zadržati timsku snagu

U drugom šeširu sa bh. državnim timom nalaze se četiri pobjednika kvalifikacionih grupa Grčka, Litvanija, Rumunija i Slovenija, najbolja trećeplasirana ekipa iz kvalifikacija za EP Njemačka, te tri najlošije reprezentacije s Eura – Norveška, Češka i Crna Gora.
Žrijebom će biti određeni i domaćini prvih utakmica dodatnih kvalifikacija koje su na rasporedu 7. i 8. juna, dok će se revanši igrati sedam dana kasnije.

“Svi protivnici u baražu su jaki. Bez obzira na to koga dobijemo, vodiće se borba. Možemo se nositi sa bilo kojom reprezentacijom, mada su sve kvalitetne. Naša najveća snaga je tim. To smo pokazali dosad i trebamo zadržati u baražu. Da je bilo više samopouzdanja mogli smo eliminisati Njemačku u play-offu za SP 2013. Znamo biti sam sebi najveći neprijatelj. U svakom slučaju, probaćemo ostvariti željeni rezultat”, izjavio je selektor BiH Dragan Marković, koji je juče otputovao na izvlačenje parova baraža u Danskoj.
Njegov pomoćnik Zuhdija Korkarić volio bi da se bh. tim sastane sa Makedonijom Srbijom, Austrijom ili Bjelorusijom. On smatra da su ove selekcije približnog kvaliteta kao i BiH.

“Zadovoljan sam odnosom igrača i atmosferom u prošlim akcijama. Oni će  iskazati veliku želju da prođemo na Svjetsko prvenstvo. EP u Danskoj pokazalo je da je Poljska izuzetno jaka ekipa, dok Srbija sa kvalitetnim rukometašima koji nastupaju u jakim evropskim ligama, ima problema u ekipi, kao i Makedonija. Zbog toga bi bilo možda dobro da igramo sa selekcijama iz bivše Jugoslavije. Vječiti sam optimista i vjerujem da uz ogromnu borbenost, malo sreće i korektno suđenje možemo pobijediti svakoga”, smatra Korkarić.

Grčka prvi ispit

On je naglasio da bh. selekciju prije baraža za SP očekuju dvije bitne utakmice protiv Grčke u pretkvalifikacijama za EP 2016. u Poljskoj. Naši rukometaši gostovaće kod Grka u prvom duelu koji je na rasporedu 2./3. aprila, dok je revanš 5./6.aprila.

“Nadam se da ćemo biti kompletni protiv Grčke, kao i u baražu za SP. U ovim kvalifikacijama igrali smo bez Perića, Malinovića, Panića, Delića i Milasa, dok je Vražalić izostao zbog povrede protiv Portugala u gostima. Važno je da budemo psihoški spremni i da igrači zdravi dočekaju Grčku, kojoj ćemo biti domaćin u Cazinu ako EHF dozvoli. Potom imamo dovoljno vremena da analiziramo rivala u baražu”, izjavio je Korkarić.

Na SP-u u Kataru, koje će biti održano od 17. januara do 1. februara 2015, učestvovat će 24 ekipe, od kojih 13 iz Evrope. Uz domaćina Katar, plasman su već osigurali svjetski prvak Španija i polufinalisti Evropskog prvenstva Hrvatska, Danska i Francuska.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close