PolitikaRegion

Strani mediji o proslavi dana RS: Kontroverzni praznik koji podsjeća na krvoproliće

Proslavu neustavnog dana RS jučer su propratili brojni svjetski mediji, uglavnom naglašavajući da su lideri Srba u BiH proslavili svoj kontroverzni praznik, prkoseći Ustavnom sudu BiH, drugim etničkim grupama i međunarodnoj zajednici.

Reuters: Testiranje slobode

Britanski Reuters naveo je da se insistiranje RS na prazniku u širokim krugovima smatra dijelom pokušaja predsjednika tog entiteta Milorada Dodika da testira granice svoje slobode manevrisanja “protiv poslijeratnih krhkih centralnih vlasti u BiH”.

Reuters je podsjetio na Dodikovu izjavu da RS neće ostati unutar BiH ukoliko joj se ne odobre veća ovlaštenja.

strani-mediji-2

“Srbi u BiH obilježili su nacionalni praznik svoje autonomne republike po ledenoj hladnoći, prkoseći zabrani Ustavnog suda i podstičući etničke tenzije koje su dovele do rata u BiH između 1992. i 1995. godine”, dodao je Reuters.

Reuters naglašava da su pripadnici Oružanih snaga BiH pozdravili Mladena Ivanića uoči parade, a da je Izetbegović kritikovao taj potez i zatražio sprovođenje istrage.

AFP: Nacionalistički zanos

Podsjetivši da se ove godine danom RS obilježava 25 godina od stvaranja RS 9. januara 1992. godine, francuska Agencija France-Presse (AFP) navodi kako taj datum ima veliki emotivni odjek u BiH i da podstiče sjećanja na “nacionalistički zanos, traume i krvoproliće”.

AFP piše da je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović izrazio zabrinutost zbog toga što je svečanostima povodom dana RS prisustvovao predsjednik Srbije “naklonjen Moskvi” Tomislav Nikolić.

strani-mediji-3

“Međutim, srbijanski premijer Aleksandar Vučić držao se dalje od proslava. Vučić, koji vodi pregovore o pristupanju Srbije EU, pozvao je Dodika u pismu da ponosno zaštiti RS kao i mir i stabilnost u cijeloj BiH”, piše AFP.

Ova agencija, koja je dan RS nazvala “praznikom koji izaziva duboke podjele”, navodi da obilježavanje tog praznika izaziva duboku patnju kod preživjelih u maskaru u Srebrenici 1995. godine.

AP: Jedinstvo vojske osporeno

Associated Press (AP) navodi da su Srbi u BiH proslavili svoj kontroverzni praznik, prkoseći drugim etničkim grupama u zemlji, Ustavnom sudu i međunarodnoj zajednici.

Podsjeća da su EU i američke diplomate u BiH više puta osudile proslavu dana RS.

Reuters i AP prenijeli su i da je Treći pješadijski puk Oružanih snaga (OS) BiH, koji baštini tradiciju Vojske RS, prisustvovao proslavi dana RS, po naređenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

strani-mediji-4

“Odvojene poslijeratne vojske tri etničke grupe BiH udružile su se u zajedničku vojsku 2005. godine, što je smatrano najuspješnijom poslijeratnom reformom te zemlje. Događaji od ponedjeljka su prvi put da je jedinstvo vojske i zajednička komanda, koja zahtijeva jednoglasne odluke članova Predsjedništva BiH, osporena”, zaključuje AP.

(Avaz)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close