Strane investicije u prvom polugodištu 117,6 miliona KM

Strana ulaganja u BiH u prvom polugodištu 2013. iznosila su 117,65 miliona KM što predstavlja smanjenje za oko 61,3% u odnosu na isti period prošle godine godine, revidirani su podaci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
U prvom kvartalu ulaganja su iznosila 71,24 miliona KM, a u drugom 46,48 miliona KM.
Najveća ulaganja u prvom polugodištu 2013. godine su bila elektroenergetski sektor i to kompanija ETF Rudnik i termoelektrane Stanari d.o.o. Stanari u iznosu 67,35 miliona KM, Comsar energy RS“ u ukupnom iznosu od 9,55 miliona KM, kao i ulaganje u oblasti telekomunikacija u Aneks d.o.o. u iznosu od 10,1 miliona KM.
Značajna su i ulaganja Al Jazeera Network u iznosu od 6,11 miliona KM, te Euro Media limited Brodcasting Company d.o.o. Sarajevo u iznosu od 3,32 miliona KM.

Povlačenje kapitala

Za ovaj period je još interesantno da je NLB Leasing imao ulaganje od 18,58 miliona KM, ali u istome periodu i povlačenje kapitala od 14,56 miliona KM, tako da ukupno ulaganje iznosi 4,02 miliona KM. Pored ovoga povlačenja kapitala značajno je i povlačenje kapitala od ulagača iz firme Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica u iznosu od 14,5 miliona KM. Izvještaji o stranim investicijama koje objavljuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sadrže samo podatke o investiranju iz sudskih registara, a punu sliku o investicijama daju podaci koje prikuplja Centralna banka BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close