BiHPrivreda

Stradalo sve: Ove godine ostajemo bez trešanja, šljiva, malina, grožđa, vina….

Čeka nas gladna godina…

Snijeg, mraz i niske temperature koji su se periodično smjenjivali u danima krajem prošle sedmice , doveli su do situacije da voćari i poljoprivrednici u BiH imaju jednu od najgorih sezona u posljednjih deset godina.

Štete se još zbrajaju, a kao posljedica se očekuje značajno umanjen prinos i kvalitet proizvoda, ali i povećanje cijena kako poljoprivrednih proizvoda tako i svih drugih koji su u vezi s njima. Niske temperature su najviše oštetile voće , a posebno urod šljive, trešanje, maline, krušake i breskve. Proizvođači kažu da će trebati nekoliko godina da se voćnjaci oporave i donose rod na nivou prethodnih sezona.

Što se tiče kukuruza koji se u RS gaji na oko 142.000 hektara i čini oko 80 posto poljoprivrede ovog entiteta još uvijek je nepoznato u kojoj je mjeri nastradao.

Ipak jedno je sigurno poljoprivrednici će i ove godine tražiti podsticaje i nadoknadu štete, iako im je već svima jasno da država nema, ni mehanizme, ni novac, kako bi zaštitili domaću proizvodnju.

Nema novca

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović kaže da su štete na voću znatno veće nego ranijih godina jer su niske temperature zahvatile veću teritoriju.

„ Štete se još uvijek zbrajaju, ali već se zna da je riječ o milionskim iznosima. Prošle godine su štete iznosile 25 miliona, a sada će biti dobro ako ne pređu 50 miliona maraka. Najgore su prošli voćnjaci u Potkozarju, gdje su nasadi kruške nastradali preko 80 posto, dok je šljiva, breskva, trešnja nastradala u potpunosti. U Podrinju, Foči i Tesliću najvišu su štetu pretrpjeli malinari, tako da od berbe malina ove godine neće biti ništa“, rekao je za Buku Dojčinović.

Voćari su danas uputili poziv ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Stevi Mirjaniću i njegovim saradnicima da izađu na teren i da održe zajednički sastanak kako bi vidjeli na koji način pomoći voćarstvu u RS.

Sastanak sa ministrom očekujemo već sutra, ali da budem iskren ne očekujemo neku novčanu pomoć, jer i onu za prošlu godinu još uvijek nismo dobili. Ali od razgovora i iznalaska rješenja ne treba bježati. Ono što mogu reći jeste  da ako vlasti ne pronađu rješenja i mehanizme da spasu ono malo voćarske proizvodnje koju RS ima, voćarstvo će ovdje potpuno nestati“, ističe Dojčinović.

Pšenica i povrće u Semberiji spašeni

U Semberiji su niske temperature naštetile prvenstveno voću i to šljivi, kajsiji i breskvi. Prema riječima Ljube Maletića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika Semberije štete se još uvijek procjenjuju, ali gruba procjena voćara je da ona iznosi  od 35 do 50 posto. S druge strane urod pšenice bi trebao biti u potpunosti spašen, kao i povrće  jer je uglavnom riječ o plasteničkoj proizvodnji.

Vladimir Usorac, predsjednik Udurženja poljoprivrednika i mljekara RS kaže da je još uvijek teško procjeniti iznos štete na kukuruzu koji čini oko 80 posto poljoprivrede RS-a.

Štete u poljoprivredi su uvijek evidentne, kao i činjenica da ih država ih ne izmiruje. Kako će se sve to odraziti na cijene, zaista je teško predvidjeti jer mi sve uvozimo i pšenicu i meso I mlijeko i voće. Stoga važno je samo da je isto preživjelo u Poljskoj i Njemačkoj, jer mi od njih uvozimo. Nije naše da radimo u poljoprivredi, mi smo pametni ljudi, mi treba da uvozimo, a za nas rade Mađari, Česi, Nijemci Poljaci i ostali”, zaključuje Usorac.

 U Federaciji traže proglašavanje stanja elementarne nepogode

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim dijelovima BiH, a jučer se oglasio i Seljački savez FBiH koji je od federalnog premijera Fadila Novalića zatražio da se zbog ogromnih šteta koje su niske temperature, snijeg i mraz nanijele poljoprivrednicima,proglasi stanje elementarne nepogode.

Kako su istakli u Hercegovini ove godine neće biti ni trešanja, ali ni grožđa i vina.Kolike su štete još uvijek je nepoznanica, ali sigurno je da nisu male.

Kakos u naveli u Savezu poljoprivredna proizvodnja u Federaciji je, i bez ovih nepogoda, već bila na koljenima, ali da je ovo kap koja je prelila čašu i da bez pomoći vlasti, teško mogu nadoknaditi uložena sredstva.

Nažalost, poljoprivredna poizvodnja u našoj zemlji je već odavno na koljenima. Situacija je sve lošija iz godine u godinu i sve više poljoprivrednih proizvođača odustaje od ovog posla. Smatraju da je trenutno u našoj zemlji oko 70 posto površina neiskorišteno, ali da će situacija biti i gora, jer se niko u svijetu poljoprivredom ne može baviti bez državnih poticaja i mjera koje štite domaću proizvodnju.

Piše: Tatjana Čalić
Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close