Stjepan Mesić: Ne smije se dozvoliti novo razaranje BiH!

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i posljednji predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike (SFR) Jugoslavije kazao je u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti novo razaranje Bosne i Hercegovine.

Komentirajući krizu u BiH i nastojanja da se budućnost te zemlje učini neizvjesnom, Mesić je kazao da ”međunarodna  zajednica u početku nije razumjela što se događa na ovom našem prostoru, prostoru bivše Jugoslavije”.

”Jer su i Zapad i Istok bili sentimentalni prema Jugoslaviji zbog njene pozitivne uloge u vrijeme Hladnog rata, sukoba Istoka i Zapada. Jugoslavija je bila jedan od glavnih faktora stvaranja Pokreta nesvrstanih. Slobodan Milošević je lagao svijet. Tvrdio je da se bori za Jugoslaviju.  Svijet mu je dobrim dijelom vjerovao. On je, međutim, razarao Jugoslaviju, ali i BiH. Milošević je varao i Srbe. Rekao im je da će svi živjeti u jednoj državi. Međutim, da bi svi živjeli u jednoj državi onda mora osvojiti tuđe teritorije.

Prije svega, teritorij BiH, ali i dio teritorija Hrvatske. Sve se to pokazalo kao pogrešna politika. Zato je ostalo previše žrtava. Svijet je to kasno shvatio”, kaže Mesić u intervjuu za agenciju Anadolija.

Aktuelni predsjednik Stalnog komiteta Internacionalne lige humanista (ILH) dodaje kako međunarodna zajednica sada pokušava smiriti situaciju ”na jedan ne naročito uspješan način”.

”Ali previše je uloženo u razbijanje ovog jednog najtolerantnijeg prostora koji je ikada bio u Europi, a to je bio prostor BiH. To je bilo najtolerantnije društvo. Ali je razbijeno. Svijet bi morao malo više pomoći da se, prije svega, privreda BiH konsolidira i da se centralne institucije razviju u smislu funkcioniranja pravne države. Da se nitko u prostoru BiH ne osjeća kao država u državi, nego, jednostavno, da BiH profunkcionira kao država.  To bi bilo, prije svega, posebno važno za građane BiH. Od posebne je važnosti to i za Europu. To bi bila poruka drugima da se ne smije dozvoliti prvo razaranje, a onda se iz svega toga ne može izaći”, ocijenio je Mesić.

Govoreći o opasnostima za BiH koje i dalje postoje, Mesić upozorava kako ”svakako ima onih koji misle da je moguće širiti granice”.

”Ali, sve zlo na europskom prostoru uvijek je bilo onda kad je netko mislio na prijevaru,  štiteći tobože svoju nacionalnu manjinu, uzimati tuđi teritoriji. Udružena Europa toga više ne može imati. Kad se Europa udruži, kad svi otvorimo svoje granice, više nema smisla, jednostavno nema motiva za širenje teritorija, jer će svaki narod u toj udruženoj Europi će živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu, bez obzira na državne granice. Granice će ostati, narodi će ostati ti koji jesu, ali motiva za širenje granica više neće biti”, zaključuje on.

Upitan da li nakon ovogodišnjeg ulaska Hrvatske u EU Zapadni Balkan može ostati izoliran s obzirom da su najjače zemlje EU već kritički nastrojene u pogledu daljnjeg širenja tog elitnog kluba, bez obzira na deklarativne izjave, Mesić tvrdi da se ”Europa udružuje, bez obzira što koja politička opcija misli”.

”Ona je, da tako kažem, sasvim sigurno udružena u jednom vremenskom periodu tako da će i ovaj naš jugoistok Europe sigurno ući u EU. Samo udružena Europa može ostati faktor u igri velikih igrača. Jer kad se Europa ne bi udružila, ona nema što tražiti sa Rusijom, Amerikom, Indijom, Kinom, Brazilom…. Europa se jednostavno mora udružiti. A druge alternativne nema za jugoistok Europe nego da uđe u EU.Podrazumijevajući tu i Tursku. Ja sam među onima koji su se uvijek zalagali da i Turska što prije uđe u EU jer tu je njeno mjesto”, smatra Mesić.

Osvrćući se na pregovore između Srbije i Kosova, ali i upozorenja da ”u ovom regionu još uvijek nije sve gotovo” i da može biti novih nestabilnosti, Mesić je odgovorio u svom stilu.

”Što se tiče odnosa Srbije i Kosova, mislim da je tu stvar riješena, tu je smo sada  pitanje da li će cijela priča biti riješena u ovoj ili onoj rudni pregovora. Situacija je tamo riješena. Samo je pitanje kada će to biti. Jer ključ rješenja nije ni u jednoj svjetskoj instituciji. Ključ rješenja je u Beogradu. Da Beograd shvati da je Kosovo država, da se iz toga više ne može. Sve ambicije za stvaranje jedne imperijalne Srbije su doživjele svoj neuspjeh. Jednostavno treba priznati činjenično stanje i rješavati pitanje građana srpske nacionalnosti kao i u družim suverenim državama svijeta. Dakle, da bude zaštićeno njihovo kulturno dobro, njihov identitet, i to je sve”, istkao je bivši predsjednik Hrvatske u razgovoru za Anadoliju.

Nadalje, on kaže da se Srbija nije mnogo promijenila.

”Ne, ona još nije… U tome i jeste cijeli problem. Srbija nije doživjela katarzu, za razliku od, recimo, Njemačke. Njemačka je najkulturnija nacija u Europi, najobrazovanija nacija, zemlja koja poslije Prvog svjetskog rata nije imala nepismenih. Krenula je u neostvariv cilj, imala je velike žrtve i kasnije doživjela katarzu. Njemačka je doživjela katarzu i danas prednjači u demokratizaciji i u razvoju, u ujedinjavanju Evrope. Srbija nije doživjela katarzu. Srbija je optužila Miloševića, ali ne za to što je išao u rat, već zato što nije ostvario ratne ciljeve”, odlučan je Mesić.

Hrvatska kao agresor

Upitan da li bi Hrvatska ove godine u postupku protiv Jadranka Prlića i ostalih u Haškom tribunalu mogla biti proglašena agresorom na BiH, što bi, ujedno, bila nedvosmislena osuda politike Franje Tuđmana 90-tih prema BiH, Mesić je kazao kako je ”sve moguće”.

”Naime, Haški tribunal je doživljavao i kritike i odobravanja. Ne može se reći da politika velikih igrača nije imala određene uloge u funkcioniranju Haškog tribunala. Ali se on, ipak, pokazao korisnim jer je izvršio individualizaciju krivnje, oslobodio je kolektiviteta odgovornosti. Kakva će biti presuda, to ćemo vidjeti”, rekao je Mesić u intervjuu za agenciju Anadolija.

 

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close