Stjepan Kljuić od februara gradonačelnik Sarajeva

Nakon jučerašnjih sjednica općinskih vijeća Stari Grad i Centar na kojima se glasalo za kandidatske liste za dodjelu mandata vijećnika u Gradskom vijeću, umnogome je jasnije ko će u narednom četverogodišnjem mandatu činiti većinu u Gradu Sarajevu.

To su stranke iz koalicionog bloka SDA, SDU, SBiH, Stranka penzionera i Naša stranka. U izjavi za Oslobođenje, Emir Zlatar, predsjednik Kantonalnog odbora SDU, kazao je da je taj koalicioni blok u Centru dobio četiri vijećnika, u Novom Gradu pet, a u Starom Gradu tri, isto kao i u Novom Sarajevu, što u konačnom zbiru znači 15 vijećnika, odnosno natpolovičnu većinu.

– Liste su poslane i zna se koliko je koja lista dobila glasova. Većina od 15 sigurnih glasova postoji i sada čekamo verifikaciju mandata od Centralne izborne komisije, istakao je Zlatar.

Nakon verifikacije mandata za Gradsko vijeće očekuje se i konstituirajuća sjednica.

– CIK će dodijeliti certifikate i odmah nakon toga slijedi konstituirajuća sjednica. Poslije tog procesa birat će se gradonačelnik. Očekujemo da u februaru imamo novog gradonačelnika Sarajeva, kazao je Zlatar.

Iz SDU nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora kandidovali su Stjepana Kljuića za gradonačelnika, a takav stav imaju i sada.

– Mi smo kandidovali Kljuića i njega smo i testirali na posljednjim izborima. On je, za razliku od svih drugih kandidata za gradonačelnika koji su spominjani, dobio povjerenje građana i ušao u općinsko vijeće. To je samo dodatni plus. Uvjereni smo da će Kljuić biti novi gradonačelnik Sarajeva. Kljuić je bio prvi predsjednik Olimpijskog komiteta za BiH i Sarajevo će imati dvostruko slavlje jer će do godišnjice Zimskih olimpijskih igara on biti izabran i za gradonačelnika, naglasio je Zlatar.

Prema nezvaničnim informacijama, dogovoreno je i rukovodstvo Gradskog vijeća. Tako je gotovo sigurno da će predsjedavajući Gradskog vijeća biti neko iz SDA, a zamjenici će biti iz SBiH i SDU. Kada su u pitanju dogradonačelnici, pretpostavlja se da će Naša stranka dati kandidata, dok se za drugog zamjenika još ne zna iz koje će biti stranke.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close