Stipe Mesić: Bojim se da je ovo proljeće u BiH preambiciozno da bi bilo proljeće, da ne postane zima. Očito je da može dobiti neke druge dimenzije…

Problemi u BiH se multipliciraju zato što stvari od početka ne valjaju, tvrdi bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić u svom govoru pred okupljenima u Kući ljudskih prava u Zagrebu, iskazujući bojazan od većih nemira. Kao krivca za nemire u BiH navodi pljačku u privatizaciji i naglašava kako je dopuna Daytonskog sporazuma nužna za opstanak i funkcioniranje BiH, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Mesić je istaknuo kako su Hrvatska, Srbija i BiH doživjele pretvorbu javnog u privatno vlasništvo, što je nazvao istočnim grijehom i naveo niz hrvatskih tvrtki koje su uništene privatizacijom kako bi do posjeda došli tajkuni, a radnike bacili na ulicu. Mesić je dodao kako se u BiH dogodilo isto.

“Bojim se da je ovo proljeće u BiH preambiciozno da bi bilo proljeće, da ne postane zima. Očito je da može dobiti neke druge dimenzije. Nije u pitanju opstanak ove ili one političke opcije ili regionalne vlade, u pitanju je opstanak BiH”, podvukao je Mesić.

“Kud je Milorad Dodik otišao?! Otišao je odmah u Beograd. On ima životinjski instinkt za održanjem, on je odmah otišao u centralu. U Beogradu mu nisu rekli: vaš glavni grad je Sarajevo, natrag u Sarajevo!“, rekao je Mesić i naglasio kako je u BiH uništena privreda koju nije lako obnoviti te postavio pitanje na koji način vratit BiH na europski put. Zalaže se za mijenjanje strukture BiH, što se može jedino dogradnjom Daytona, i za gospodarsko osnaživanje države dovođenjem investicija, pritom upozorivši na spornu masivnost državne birokracije u BiH.

Međunarodna zajednica, prema Mesiću, sada je zaokupljena Sirijom i Ukrajinom i drugim svjetskim žarištima zbog kojih BiH nije u fokusu. Rekao je kako problem Kosova nije velik u odnosu na probleme u BiH u kojoj se, prema njemu, mora ići na suštinska pitanja.

Mesić je izjavio kako bi novi izbori mogli dovesti do smirivanja situacije, ali je naglasio važnost promjene modela koji je na snazi od Daytonskog sporazuma, a u kojem samom piše da je moguća njegova nadogradnja.

Mesić je kao glavni socijalni razlog pobune spomenuo “pljačku i grabežno umorstvo privrede koju je omogućio zakon”.

(AA/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close