Borci poručili predsjedniku SBB-a i ministru sigurnosti BiH: Ne igraj se vatrom, Fahro!

Predsjednici temeljnih boračkih organizacija su na današnjoj konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao i Zukan Helez, ministar za boračka pitanja FBiH, saopštili kako nemaju ništa protiv opravdanih zahtjeva demonstranata, ali su protiv spaljivanja kantonalnih i državnih zgrada i nereda, drže da je takvo ponašanje udar na ustavnopravni poredak BiH, a one koji to rade i podstrekavaju nazvali su državnim neprijateljima, ljudima koji “napadaju na krv šehida”.

Oslobođenje

Jednog od glavnih krivaca iliti neprijatelja države vidjeli su u Fahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost i ministru sigurnosti BiH, smatrajući da je dužan osigurati bezbjednost svih građana.

Podvale

“Možda je dobar kuhar, ali mu ja poručujem da se ne igra vatrom, mogao bi se opeći! Ako se paljevine i neredi ponove, spremni smo odgovoriti. I ako ministar sigurnosti BiH nije u stanju osigurati građane, neka bude spreman na svoju smjenu, jer je on najodgovorniji za ovo što se zbiva na ulicama!”, poručio je u vrlo emotivnom govoru Šerif Patković, predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.

Rekao je i kako su Bošnjaci dvije stotine godina sanjali državu i zamolio protestante da ne nasjedaju na podvale, da ne napadaju na državne institucije, a SBB-u da se vlast ne može dobiti na ulicama, no na izborima. Potom je političkim akterima u FBiH savjetovao da sjednu, dogovore se…

Opet, Omer Helda, predsjednik Saveza boraca FBiH, ustvrdio je kako nasilje, paljevine zgrada institucija daju vjetar u krila neprijateljima BiH. Rekao je kako su, prema njegovim saznanjima, “duge cijevi već na granici Republike Srpske”, te da se boji kako bi se moglo ponoviti proljeće ‘92. Stoga je, budući mu se čini da “neko hoće da nema vlasti, da je napadnut ustavi poredak”, pozvao odgovorne da zaustave bezvlašće tim prije što je primijećeno “kako među demonstrantima ima osoba sumnjivih karakteristika”.

Ale Hošić, predsjednik Saveza RVIBiH, objasnio je i kako je članstvo iz općinskih organizacija ovog saveza nudilo da se stavi u službu sigurnosti građana i institucija te da od svojih invalidnina obnove zapaljeno. Helem, zaključio je Hošić, dosta je više ostavki.

Ministar Helez je objasnio kako je s borcima i njihovim predstavnicima u stalnom kontaktu, te da je od njih krenula inicijativa za sastanak s njim. Skrenuo je pažnju kako se samo u dijelovima FBiH gdje su Bošnjaci većina, demonstrira, smjenjuju se načelnici općina, premijeri kantonalnih vlada i ministri. Cilj je, misli on, postići da ne funkcioniše ni Vlada FBiH.

Bez vrijeđanja, molim

“Zar niko ne valja u opštini, kantonima, FBiH? Zar svi loše rade? U zahtjeve protestanata vjerovaću onda kad ih odnesu pred vile tajkuna! Nisam ja isti kao onaj što ima milijardu KM i neću dozvoliti da me se vrijeđa. Nećemo dozvoliti rušenje ustavnopravnog poretka! Borci su s nama”, zaključio je ministar Helez.

Danas su predstavnici ovih boračkih organizacija, na svoj zahtjev, prisustvovali sjednici Vlade FBiH, koja je inače u stalnom zasjedanju. A ratni vojni invalidi, šehidske i porodice poginulih već sutra u bankama mogu podići svoje mjesečne naknade. Sutra bi, tako su planirali, predsjednici boračkih organizacija trebali imati sastanak sa sva tri člana Predsjedništva BiH kojem bi, ako smo dobro razumjeli, prisustvovali i predsjednik boračke organizacije iz Republike Srpske. Ukoliko ne otkažu dolazak zbog bezbjednosne situacije u Sarajevu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close