Stevia: Možda konačno rješenje za gojaznost i šećernu bolest

Dio biljke stevia koji se koristi kao zaslađivač, možda je konačno rješenje za gojaznost i šećernu bolest, tvrde naučnici.

Stevia se u Južnoj Americi koristi već stotinama godina, kao zaslađivač u hrani, ali i kao terapija za povišen krvni pritisak, gorušicu, uratnu artropatiju i dijabetes tipa 2.

Istraživanjem je utvrđeno da se uzimanjem 1.000 mg ekstrakta stevije dnevno, umanjuje nivo šećera u krvi poslije obroka, do 18 odsto kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2.

Ova biljka raste u Južnoj Americi i slađa je čak 300 puta od repe i šećerne trske.

“Stevia omogućava ljudima da uživaju u ukusu pravog šećera, a da pritom ne dobijaju na kilaži”, rekla je za “Daily Mail” dr. Margaret Ashwell sa Stevia instituta.

“Sada postoje velike šanse da se smanji količina šećera u prehrambenim proizvodima, kako bi se napredovalo u borbi protiv gojaznosti. ”

Međutim, neki naučnici tvrde da ovaj prirodni šećer ne može da pomogne u trajnom gubitku kilograma, jer tijelo očekuje unos šećera na kakav je naviklo.

Ipak, za ovu biljku se sada interesuju mnoge kompanije, kažu istraživači, i naglašavaju da je moguće da u narednih nekoliko godina “Koka-kola” počne da je koristi u svojim proizvodima.

Ekstrakt iz stevije koji se koristi kao zaslađivač, 2011. godine je odobrila i Evropska agencija za bezbjednost hrane i od tada njegova upotreba raste.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close