Stephen Hawking: Agresija je najveća mana ljudske rase

Stephen Hawking otkrio koja mana predstavlja najveću prijetnju čovječanstvu

Održao govor u londonskom Muzeju nauke

Agresija je najveća mana ljudske rase i predstavlja najveću prijetnju čovječanstvu, izjavio je Stephen Hawking, kako bi potaknuo ljude da budu empatičniji, javlja The Independent.

Profesor Hawking je govor održao u londonskom Muzeju nauke, prenosi Index.hr.

– Agresija je čovjeku donosila određene prednosti dok je još živio u špiljama, kako bi mogao naći više hrane i osvojiti novi teritorij ili partnera, ali sada prijeti da nas sve uništi.”, izjavio je. Ljudska kvaliteta koju je najviše želio istaknuti bila je empatija.

Hawkingov život tema je filma “Teorija svega”, u kojem ga glumi Eddie Redmayne. Izjavio je kako je bio zadovoljan što je mogao dati svoj službeni sintetizirani glas kako bi Redmayneu pomogao da osvoji Oscara i našalio se: “Nažalost Eddie nije naslijedio i moj dobar izgled”.

____________________

Stephen William Hawking (Oxford, 8. siječnja, 1942.), britanski je teoretski fizičar.

Završio je studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio na Sveučilištu Cambridge. Već 1974. postao je članom Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu. Danas je profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, istoj onoj katedri na kojoj su nekoć predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te po popularnim pisanim djelima, u kojima iznosi svoje teorije o svemiru općenito. Tu se ubraja i znanstveni bestseler Kratka povijest vremena (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordnih 237 tjedana.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa s okolinom komunicira jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa. Srećom, bolest ne oštećuje njegov mozak tako da se uspješno nastavlja posvećivati svom teoretskom radu.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close