Štediše Ljubljanske banke traže usklađivanje slovenskog Zakona s presudom suda u Strazburu

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH organiziralo je danas ispred Ambasade Slovenije u Sarajevu protestno okupljanje štediša Ljubljanske banke zbog zakona koji je donijela Republika Slovenija o načinu i uvjetima vraćanja devizne štednje štedišama iz BiH.

Predsjednica Udruženja Amila Omersoftić izjavila je da spomenuti zakon predviđa da veliki dio štednje bh. štediša bude dat nepoznatim osobama bliskim privatizacijskim investicionim fondovima koje smatra prevarantima i kriminalcima, pri čemu se Slovenija poziva na Memorandum potpisan između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije, za koji tvrdi da ne postoji u Vijeću ministara.
Dodala je da je Vlada FBiH poslala u Sloveniju lične podatke štediša o njihovoj deviznoj štednji i izvodima s privatizacijskih računa što će omogućiti provođenje kriminala, zbog čega su od Tužilaštva Slovenije tražili da korištenje podataka bude blokirano, a od Tužilaštva BiH da budu vraćeni kako ne bi došlo do zloupotrebe.
Omersoftić je istakla da traže izmjenu predmetnog zakona kako bi bio usklađen s presudom Evropskog suda za ljudska prava koja nalaže da imovina može biti vraćena samo štediši, osim onima koji su je iskoristili kroz certifikate u privatizaciji do 8. januara 2001.
Kao ključni problem štediša navela je što su sudovi u BiH donosili odluke na njihovu štetu, a nerijetko u korist privatizacijskih investicionih fondova o čemu bi trebalo provesti detaljnu istragu.
Članovi Udruženja danas će se još okupiti pred Uredom Vijeća Evrope u Sarajevu, te pred Tužilaštvom BiH gdje će predati krivičnu prijavu protiv Vjekoslava Bevande, Fadila Novalića, Jelke Miličević i Mate Jozića koje smatraju najodgovornijim za slanje ličnih podataka u Sloveniju.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close