-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Stav Njemačke potpuni je poraz politike HDZ-a i Zagreba!

KOMŠIĆ SLAVI, ČOVIĆ ZANIJEMIO: Stav Njemačke potpuni je poraz politike HDZ-a i Zagreba!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prokomentirao je službeni stav njemačke vlade o tome da bi načelo tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda moglo pojačati podjele u BiH.

– Slažem se sa stavom njemačke vlade da bi načelo “legitimnog političkog predstavljanja” o kojem se raspravljalo u kontekstu reforme Izbornog zakona, moglo produbiti podjelu Bosne i Hercegovine i otežati provedbu relevantnih sudskih presuda.

Takav stav samo je potvrda mog višegodišnjeg ponavljanja istog stava. Ovo je potpuni debakl i potpuni poraz politike HDZ-a BiH, ali i zvaničnog Zagreba, koji je podržavao takvu antievropsku politiku. Osim toga, radi se o još jednoj snažnoj poruci protiv etičkih podjela u BiH i etničkih izbornih jedinica, ovoga puta iz Njemačke.

Krajnje je vrijeme da se okrenemo provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, a ne raspravama o željama Čovića i HDZ-a, koje su potpuno deplasirane – naveo je Komšić u pisanoj izjavi. 

Podsjećamo, njemačka vlada oglasila se o pregovorima o reformi izbornog zakonodavstva u BiH te jasno potcrtala da je protiv daljnjih etničkih podjela i HDZ-ovog principa legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

“Democratization Policy Council” (DPC) objavio je na svom Twitter profilu zvaničan, pisani, javni stav njemačke vlade po ovom pitanju, kao odgovor na parlamentarno pitanje zastupnika Zelenih u Bundestagu Manuela Sarrazina u vezi s aktuelnim pregovorima o reformi Izbornog zakona u BiH, pod vodstvom EU i SAD-a.

“Kako bi se zaustavila diskriminacija građana BiH koji se ne smatraju nekim od konstitutivnih naroda, presudna je provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić i Finci’ iz 2009. godine kroz ustavne promjene'”, saopštilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopštenju se navodi da bi prevladavanje etničke podjele zemlje trebalo biti vodeći politički cilj u rješavanju slučaja “Sejdić-Finci”.

“Njemačka vlada mišljenja je da bi načelo ‘legitimnog političkog predstavljanja’, o kojem se raspravljalo u kontekstu izborne reforme, moglo dodatno produbiti podjelu BiH i zakomplikovati implementaciju relevantnih sudskih presuda. Ovo predstavlja izrazito distanciranje njemačke vlade od 3. mostarskog sporazuma u kojem su izloženi principi za izmjenu Izbornog zakona i odbacivanje političkog stava HDZ-a BiH”, dodaje se u saopćenju.

Stav njemačke vlade potpuno je prešućen u medijima pod direktnom kontrolom HDZ-a BiH. 

alt

alt

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close