Staša Košarac: SDA paralisala Federaciju, sad hoće i BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je u intervjuu Srni da je SDA već uspjela da parališe Federaciju BiH, a sada to isto čini i na nivou zajedničkih institucija BiH, i to sve pred očima međunarodnih zvaničnika, koji, naravno, ćute, jer blokade ne prave srpski predstavnici.

“To mnogo govori o načinu djelovanja OHR-a, Delegacije EU, brojnih ambasada zapadnih zemalja, čija bi se mašinerija digla na noge da, kojim slučajem, trojica Srba nisu došla na sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH”, konstatovao je Košarac.

Podsjetivši da je SDA blokirala usvajanje Izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, iako je Ustavni sud utvrdio da taj zakon nije štetan za vitalne nacionalne interese, Košarac je rekao da je to što radi SDA – pokušaj blokade rada najvišeg zakonodavnog organa u BiH.

“Riječ je o potkopavanju i urušavanju Parlamentarne skupštine BiH, i to čini stranka kojoj su puna usta BiH. Zato ovakve poteze SDA treba tretirati kao pokušaj da se predstavnicima druga dva konstitutivna naroda na silu nametnu stavovi i interesi radikalnijeg dijela bošnjačkog naroda, koji je protiv ovakve BiH i njenog dejtonskog uređenja”, ocijenio je Košarac.

On je podsjetio da je taj zakon podržao najprije Savjet ministara BiH, a zatim i Predstavnički dom Parlamenta BiH, u kome sjede i predstavnici bošnjačkog naroda, ocijenivši da je bilo potpuno apsurdno pozivati se na vitalni nacionalni interes bilo kog naroda, ali je SDA iskoristila i taj mehanizam.

“Sada, kada je Ustavni sud BiH rekao svoje, blokada rada Doma naroda parlamenta BiH koju pravi SDA nije samo opasan politički presedan koji može izazvati teške posljedice, nego i nepoštivanje odluke Ustavnog suda, što je krivično djelo”, naglasio je Košarac.

On je objasnio da ovaj zakon smeta pojedinim bošnjačkim političarima zato što omogućava organima vlasti da legalnim putem, primjenjujući procedure koje su normalne u svakoj pravno uređenoj zemlji, spriječe klasične izborne manipulacije kakve su, na primjer, viđene u Srebrenici na proteklim lokalnim izborima.

“Živite i radite u jednom entitetu i tamo ostvarujete sva prava, a onda vam, odjednom, nekoliko mjeseci prije izbora, padne na pamet da se vratite u drugi entitet i da tamo gdje ne živite vašim glasovima krojite kapu i namećete političke i svake druge stavove. To ni u jednoj zemlji na svijetu nije moguće”, konstatovao je Košarac.

On je dodao da će takve manipulacije predstavnici iz Srpske u institucijama BiH sigurno spriječiti, ma šta o tome mislile bošnjačke nevladine organizacije, koje pokušavaju da se igraju sudbinom izbjeglih i raseljenih lica.

“I neka se niko u Republici Srpskoj ne plaši. Ako ovaj zakon kojim slučajem ne bude usvojen u Domu naroda parlamenta BiH, mi ćemo primijeniti zakon koji ovo pitanje reguliše na nivou Srpske. U to mogu svi da budu sigurni, kao što mogu biti sigurni i da će Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH biti na dnevnom redu svake naredne sjednice Doma naroda, sve dok ne bude usvojen ili odbačen”, poručio je Košarac i podsjetio da će 36. sjednica Doma naroda, koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, odnosno odsustva troje bošnjačkih delegata, biti nastavljena 6. februara.

Potpuno je jasno, naveo je Košarac, da bošnjački lideri na ovaj način, ali i primjenom odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” pokušavaju da demontiraju Dejtonski sporazum i ostvare dominaciju Bošnjaka u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, ali od toga, naravno, nema ništa.

Na pitanje da li u prijetićim porukama, koje su delegati Doma naroda dobili na elektronske adrese prije održavanja sjednice, ima elemenata krivične odgovornosti, Košarac je rekao da to treba da utvrde nadležni organi, koji su dobili sve elemente da pokrenu istragu.

On je naveo da imejlovi, upućeni na adrese svih delegata u Domu naroda parlamenta BiH, sasvim sigurno imaju neprimjeren i prijeteći sadržaj, ali ga to nije ni uplašilo, niti spriječilo da sazove sjednicu za 6. februar, ali to ne znači da nadležni organi ne treba da rade svoj posao.

Da su imejlovi ovakve sadržine, ističe Košarac, upućeni američkim senatorima ili članovima Gornjeg doma britanskog Parlamenta, hapšenja bi bilo na sve strane.

“Pitanje je, međutim, da li bi Tužilaštvo BiH reagovalo čak ako bi policijski organi i utvrdili postojanje elemenata krivične odgovornosti. To tužilaštvo, očigledno, ima preča posla. Umjesto da štite institucije i poslanike tužioci vrše pritisak na njih, šaljući im nezakonite pozive za svjedočenja u besmislenoj istrazi koju vode u vezi sa slučajem ‘Sejdić-Finci`”, navodi Košarac u intervjuu Srni.

On je upozorio da tužioci na taj način drastično krše postojeći Zakon o imunitetu poslanika i da bi se zbog toga mogli suočiti sa ozbiljnim posljedicama.

Košarac je poručio da svima mora da bude jasno da Republici Srpskoj nije stalo do ovakve BiH, posebno zato što se kod vodećih bošnjačkih predstavnika ne primjećuje ni najmanja volja da uvaže stavove i interese srpskog naroda.

“Zato ćemo se, svakog dana, sve glasnije pitati šta ćemo mi u ovakvoj BiH i zašto i mi ne bismo mogli uraditi isto što i delegati SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ako vođe SDA žele raspad BiH na miran način, onda su na pravom putu i mi im u tom poslu nećemo smetati”, poručio je Košarac.

On je ocijenio da je BiH postala apsurdna i neodrživa zemlja i da to, polako ali sigurno, postaje jasno sve većem broju uticajnih stranaca.

“NJihov odgovor na tu situaciju je različit. Jedni dižu ruke od politike koja je, za razliku od bivše Jugoslavije na čijem su razvaljivanju svesrdno radili, po svaku cijenu željela da sačuva BiH, a drugi, opet po svaku cijenu, nastavljaju da podržavaju unitarističke ciljeve Bošnjaka iako su svjesni činjenice da nas takva politika uvodi u opasnu situaciju”, istakao je Košarac.

On je ocijenio da zagovornici unitarizma i dalje vjeruju da je taj cilj moguće postići pritiscima na Srbe i na aktuelno rukovodstvo u Banjaluci, koje je u proteklih osam godina više nego uspješno čuvalo i branilo dejtonsku samostalnost i interese Republike Srpske.

“To su oni zapadni lideri koji danas pružaju neskrivenu podršku opoziciji u Republici Srpskoj, koji se zalažu za promjenu vlasti i koji su spremni da izdvoje ogroman novac da bi se to i desilo”, rekao je Košarac.

On je izrazio uvjerenje da će građani na sljedećim izborima prepoznati razliku između onih koji su spremni da nastave sa politikom očuvanja Republike Srpske, njenog daljeg jačanja i vođenja ka ekonomskoj samoodrživosti i političkoj samostalnosti i onih koji su “za novac i jednokratnu upotrebu spremni da građanima pričaju bajke o boljem životu, pri čemu su, u opštinama u kojima vladaju, nesposobni da osvijetle ulicu ili da zakrpe najobičniju rupu na asfaltu”.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close