logo
bios

Stari saveznici u novom pokušaj destrukcije BiH

Objavljeno prije 5 dana . u sri, maj 20th, 2020

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, predvođenih liderima stranaka Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Sastanak je potvrdio da savezništvo dvojice lidera nije uzdrmano, a zajednički imenitelj je slabljenje i u konačnici destrukcija državnih institucija. Naime, Dodik i Čović još jednom su pokazali da imaju probleme sa svime što znači napredak BiH, poštivanje njenih institucija, Ustava, zakona i institucionalnih procedura.

Poziv guverneru CBBiH da raspodijeli sredstva MMF-a

Na sastanku je bilo riječi o sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Iako je potpuno jasno da je razlog blokade nedostajući potpis Vjekoslava Bevande, Dodik i Čović smatraju da Centralna banka BiH ima sve uslove da isplati sredstva, kako je to navodno predviđeno u Pismu namjere.

– Pismo namjere je upravo i navelo ovakve proporcije vezano za entitete i za odnos sa kantonima – poručio je Dodik.

Prema tome, navodi Dodik, “mislimo da je ovo nepotrebno i da usložnjava i bitno dodatno opterećuje odnose u BiH”.

Za Dodika je očigledno opterećivanje odnosa u BiH to što se ne popušta Čoviću da kroz uvlačenje kantona u raspodjelu od njih na mala vrata uvodi novi, treći entitet.

Nelegitimno izabrani CIK

Nepoštivanje institucija i institucionalnih procedura posebno je vidljivo u dijelu razgovora delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH o navodnim “zloupotrebama vezano za Centralnu izbornu komisiju BiH”. Sastav CIK-a  je, podsjetimo, izabran tamo gdje je Ustavom i zakonom predviđeno – u Parlamentu BiH.

Saradnju s liderom HDZ-a BiH ocijenio je dobrom, te je istakao da je Čovića danas upoznao i tome da je ranije imao sastanak s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

– S Izetbegovićem sam dogovorio da se odblokiraju imenovanja u RAK-u i SIPA-i. Ostaje podjela za glavne funkcije u BiH sve dok se ne dogovori novi sporazum – naglasio je Dodik, poručivši da SNSD ostaje u političkom savezu s HDZ-om.

Čović: Koalicija na državnom nivou svakim danom slabi

“Šampion europskih integracija i blokada EU puta” je obraćajući se medijima poručio je da dvije stranke nastavljaju saradnju na svim nivoima vlasti u BiH.

– Puno afera koje imamo danas dolazi iz središta Sarajeva, od respiratora i da ne govorim sve ono šta je rađeno u posljednjih pola godine, a bilo je istureno prema medijima nastoji se političkim i medijskim spinovima transformirati u neke druge probleme koje smo imali ovih dana – rekao je Čović.

Navodi da je danas razgovarao i s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, te da mu je kazao da koalicija na državnom nivou svakim danom slabi.

– Morat ćemo promijeniti navike ukoliko mislimo bilo šta uraditi. Imali smo na posljednja dva zasjedanja Predstavničkog doma da se mimo zakona i procedura biraju članovi CIK-a BiH. Moramo glasno kazati da je to neprihvatljivo, jer se krši zakon, procedure i kriteriji – ističe Čović.

– Informirao sam ga i gospodina Izetbegovića i oko Vlade FBiH, i to će neko pitanje biti. Mi danas nemamo partnera s kojim bismo o tome razgovarali, želimo znati s kim pravimo budućnost na ovom prostoru i zbog toga danas nemamo vlast u Mostaru, a ni u Federaciji. Sad postoji puno drugih pitanja, ali osnova svega je da pokušamo osigurati koliko toliko životnih rješenja za sve naše žitelje u BiH, da se što manje bavimo populizmom, a bojim se da na nivou zakonodavne vlasti ima sve više populizma, a sve manje ovih tema o kojim govorimo. Mislim da imamo usaglašene stavove o većini ovih tema – dodao je Čović.

Brane ustaše, napadaju Bošnjake

Dodik je prokomentarisao i Rezoluciju o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju je danas usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.
 
– Ta rezolucija je potpuna revizija istorije, u funkciji je bošnjačke političke elite a oni koji su je podržali svakako žele da relativizuju stvar – tvrdi Dodik.
 
A oni koji su u ime srpskog naroda podržali ovakav tekst rezolucije, kaže Dodik, nisu vodili računa o srpskom stradanju i ogromnim žrtvama koje su imali Srbi.
 
Zatim je dio teksta rezolucije u kojem se navodi: “Ponosni na antifašističku tradiciju građana BiH – Bošnjaka, Hrvata i Srba…” ocijenio neobjašnjivim.
 
– Bošnjaka uopšte nije ni bilo tada kad su ti režimi bili. Uopšte nisu postojali. Nisu bili zaokruženi kao narod ni u kom pogledu. Odjednom, neko je sada priznao da su Bošnjaci antifašisti u Drugom svjetskom ratu, što naravno nije tačno. Nisu postojali kao narod. Nisu postojali ni konstituisani ni kao muslimani, a kasnije Bošnjaci. Kao što znate, to je bilo 1993. godine – rekao je Dodik.
 
U rezoluciji se, potencira Dodik, nigdje ne pominje genocidnost nad Srbima, koja je izvršena u Drugom svjetskom ratu.
 
– I to su razlozi zašto mi nismo mogli da prihvatimo ovakvu bezočnu reviziju događaja iz Drugog svjetskog rata. Ovo je podvala – istakao je Dodik.


(Vijesti.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh