Stari most: Glavni simbol Mostara i Hercegovine (FOTO)

Mostarski Stari most je kameni most izgrađen od kamena tenelija. Luk je dug skoro 29, a visok 20, metara, savijen blizu sniženog polukruga. Karakterističan je po tankom i elegantnom obliku…

Autor: BUKA/M.I.

Deseta godišnjica upisa područja Starog mosta Starog grada Mostara na UNESCO-ovu listu svjetske baštine Mostar obilježiće se manifestacijom koja počinje danas, a traje do sutra u ovom gradu.

Prema protokolu manifestacije, 3. jula u 9 sati u Gradskoj vijećnici Mostara, održana je Konferencija “Historic Urban Landscapes”- Historijski urbani pejzaž. Na otvaranju spomenute konferencije prisutnima se obratio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum i ministrica kulture i sporta Federacije BiH Zora Dujmović.

Otvaranje dućana Mujage Komadine (Mala Tepa 1) predviđeno je u 20 sati, gdje bi se prisutnima trebali obratiti zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Đorđe Miličević i gradonačelnik Bešlić.

U 22 sata na platou ispod Starog mosta bit će upriličen koncert “Most koji grli obale”. Također, predviđeno je uručenje nagrade Centra za mir Irini Bokovoj, direktorici UNESCO-a. Nakon toga slijedi obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

U subotu, 4. jula, drugoga dana manifestacije, na platou ispod Starog mosta u 22 sata bit će upriličen koncert Željko Joksimović i prijatelji (Petar Grašo, Jelena Tomašević, Tonči Huljić).

Ulaz je slobodan za sve građane.

O MOSTU

Jedan od najprepoznatljivih simbola Mostara je Stari most. Stari most je čuveni most preko rijeke Neretve u Mostaru. Sagrađen je između 1557 – 1566 godine, djelo turskoga graditelja Hajrudina. 9. novembra 1993. Stari most je srušen.  Nakon obnove 2004. most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

Mostarski Stari most je kameni most izgrađen od kamena tenelija. Luk je dug skoro 29, a visok 20, metara, savijen blizu sniženog polukruga. Karakterističan je po tankom i elegantnom obliku: profil mosta je bio toliko tanak i visoko iznad vode da je mnogima bilo teško zamisliti da takva građevina se može napraviti od ogromnih kamenih blokova. Most je svijetle sjajne boje koja se mijenja tokom dana, zavisno od Sunca.

Most je bio izgrađen jednostavno da se spoje dvije obale Neretve, bez ikakve ukrasne namjere ili posebnog značaja. Glavni uticaj na dizajn mosta imala je morfologija mjesta i okoline. Cijeli kompleks nije posljedica jednog dizajna nego razvoj kroz doba, zavisan od istorijskih događaja i potrebe za zaštitu prelaza preko rijeke. Stari most nije povezan ni s jednim specifičnim stilom ili periodom u arhitekturi tako da je jedinstven u svijetu.

Pogledajte fotografije Starog mosta u Mostaru…

 

 

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close