Visoko

Stara džamija u Goduši je jedna od najstarijih na ovom području

Novi nacionalni spomenik BiH: Stara džamija u Goduši je jedna od najstarijih na ovom području

Na 28.sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH održanoj protekle sedmice, među četiri nova nacionalna spomenika svoje mjesto je pronašla i Stara džamija u Goduši kod Visokog. Izgrađena daleke 1565. godine smatra se jednom od najstarijih na ovom području, a zbog svoje jedinstvenosti, lokacije, kao i drugih vrijednosti, našla se na popisu nacionalnih spomenika BiH.

Upravo je to i bio razlog našeg posjeta džematu Goduša i Staroj džamiji koja se nalazi na uzvišenju iznad ovog sela.

– Ovo je sigurno jedna od najstarijih džamija na ovom području, a specifična je njena lokacija, kao i način gradnje, sa malim minaretom, što je bila odlika gradnje u to vrijeme. Iako se nalazi izdvojena od sela, ova džamija je oduvijek okupljala vjernike iz brojnih sela koja gravitiraju ovom području, a smatra se da su je izgradili turski vojnici koji su obezbjeđivali ovdašnji put, koji je bio karavanska komunikacija između Visokog i Sarajeva. – ispričao nam je Rasim ef. Alihodžić, imam džemata Goduša.

Donedavno su se u ovoj džamiji klanjale džume, pa i u budućnosti džematlije imaju namjeru vratiti džamiji njenu funkciju, a osim džume klanjat će se i teravije.

– Imamo namjeru da se u ovoj džamiji povremeno klanja džuma – namaz, kao i teravih-namaz barem jednom sedmično za vrijeme ramazana. Što se tiče odluke o proglašenju nacionalnim spomenikom, to mnogo znači za naš džemat i nadamo se da će sada država spriječiti daljnje propadanje i uraditi rekonstrukciju ovog bisera. – kaže Alihodžić.

Pored džamije se nalazi i staro mezarje sa specifično malim nišanima, dok je sama džamija izgrađena od kamena sa ovog područja. U haremu se nekada nalazio i pješčani sat koji je pokazivao tačno vrijeme. Za vrijeme agresije, iako se nalazila na prvoj borbenoj liniji, osim manjih oštećenja džamija nije direktno pogođena.

– Srećom niti jedna granata je nije pogodila, što je pravo malo čudo. Ipak, zub vremena je ostavio svoj trag, tako da je hitno potrebna rekonstrukcija temelja, podova, kompletne unutrašnjosti kao i vanjskog dijela džamije. Interesantan je i harem u kojem se nalaze brojni stari mezari, a do sada ovaj harem i groblje nisu istraživani. Nadamo se da će ovo proglašenje dovesti i stručnjake koji će nam otkriti još mnogo toga vezanog za ovu džamiju. – kazao nam je hadžija Fuad Halilović, koji dugi niz godina prikuplja podatke o ovoj staroj džamiji.

Dnevni Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close