Stanovnici FBiH godišnje proizvedu 735.051 tona otpada

Federalno ministarstvo turizma i okoliša, u okviru Kampanje podizanja javne svijesti – implementacije plana strateškog komuniciranja u oblasti upravljanja čvrstim otpadom sutra u Sarajevu organizuje  Koordinacijski forum “Za čistu i zdravu budućnost” na kojoj će se predstaviti mnoge inicijative i organizacije koje se bave upravljanjem otpadom.
Razlog za organizovanje Foruma bila je činjenica da u Federaciji BiH, svaki stanovnik dnevno proizvede oko 1 kg komunalnog otpada, što je oko ukupno 735.051 tona otpada godišnje.

Količina otpada koju stvaramo u stalnom je porastu, te samim tim prisutniji je i problem njegovog adekvatnog odlaganja, te je u porastu i broj organizacija i inicijativa na poboljšanju sistema upravljanja čvrstim otpadom.

Cilj Foruma je razmijeniti informacije o radu organizacija, institucija i nevladinog sektora u oblasti upravljanja otpadom kako bi se izbjeglo preklapanje aktivnosti i nepotrebno trošenje resursa, te postigao veći učinak i bolja informisanost javnosti o aktivnostima upravljanja čvstim otpadom.

Forum će otvoriti Mehmed Cero, pomoćnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma FBiH, a učesnicima foruma će se obratiti Tomáš Szunyog, ambasador Češke u BiH i Pelle Persson, savjetnik u Ambasadi Švedske u BiH.

U radu Foruma će učestvovati i mladi stručnjaci i aktivisti očuvanja čistog okoliša, među kojima je Mersiha Šljepić sa Saobraćajnog fakulteta, koja će govoriti o svojoj inspiraciji za uključenje u proces upravljanja otpadom.

Predstavnici okupljenih inicijativa ukratko će prezentirati svoje aktivnosti i tako napraviti uvod za otvaranje internet stranice www.cistoizdravo.com, odnosno baze podataka u koju će se svaka ekološka inicijativa moći registrovati i upoznati javnost sa svojim aktivnostima.

Okupljeni učesnici potpisaće „Zajedničku povelju za čistu i zdravu budućnost“.

Kampanju podizanja javne svijesti – implementacije plana strateškog komuniciranja u oblasti upravljanja čvrstim otpadom podržava Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), Međunarodna razvojna agencija IDA, te Švedska međunarodna korporativna agencija za razvoj SIDA,  saopćeno je iz Fedralnog ministarstva turizma i okoliša.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close