Stanje neodrživo: Privatnom sektoru sve teže podnositi porezna opterećenja

Nije lako danas predstavljati realni sektor u državi kao što je BiH, kazao je Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i direktor Tvornice cementa Kakanj, govoreći o problemima sa kojima se suočavaju investitori u našoj zemlji.

Što se tiče nekih eventualnih poboljšanja poslovnog okruženja kaže da ne očekuje da će se dogoditi u ovoj godini budući da je izborna, a niti u post izbornoj godini jer dosadašnja iskustva pokazuju da je jako dugo vremena potrebno da se vlast  oformi na svim razinama.

“Problemi su ovdje isti i za domaće i strane investitore. Trebate 180 dana čekati na ishodovanje građevinske, okolišne ili bilo koje druge dozvole. Za osnivanje kompanije potrebno je 37 dana što pokazuje i izvještaj Doing Business koji svrstava BiH na 126. od 185 mjesta u svijetu”, navodi on.

Velika nezaposlenost, brojne administrativne barijere, veće prosječne plaće u javnom sektoru od onih u privatnom, sve to ovo ukazuje na određenu neodrživost ovakvog stanja, smatra naš sugovonik.

”Svugdje u razvijenim pa i u onim nerazvijenim zemljama je to obrnuto. Privatni sektor u BiH, koji plaća neefikasan javni sektor, sve  je slabiji i sve mu je teže podnositi trenutno porezno opterećenje. To nam ukazuje da je ovakvo stanje u budućnosti neodrživo. Jednostavno se nešto treba značajno promijeniti”, navodi on.

Kroz Vijeće stranih investitora, kaže, stalno ukazuju na prioritetne stvari koje bi trebalo uraditi u ovom smislu. U bijelog knjizi su adresirali devet ključnih oblasti koji su prioritetne za strane i domaće investitore, te konkrentne mjere i prijedloge zakona koje treba izmijeniti i na taj način privući investicije.

Komentirajući privlačenje investicija sa aspekta posljednih događaja vezanih za demonstracije u BiH i određenu političku nestabilnost kaže da strani investitori sa oprezom gledaju na BiH, međutim taj oprez može prerasti u optimizam, u ovisnosti što će prosvjedi izroditi. ”Ako će izrodili novu generaciju političara koji će biti odgovorniji, ako će rezultirati time da ćemo imati konkretne i provodive mjere ekonomske politike onda će biti zainteresirani za ulaganja u BiH”, navodi on.

Ulaganje u najnoviju tehnologiju se uvijek isplati

Govoreći o svojoj kompaniji navodi da su unatoč ovakvoj situaciji u zemlji ipak uspješno posluju. Kaže da su u prvim godinama privatizacije smanjili emisiju prašine u zrak za više od 99 posto i to zahvaljujući ulaganjima u najnovije tehnologije. ”Uradili smo jedan opsežan program investiranja, primarno u okoliš. Prvih 7,5 milijuna eura smo investirali u najefikasnije filtere koji se proizvode u svijetu. Tako da bez obzira da li investiramo u Njemačku, BiH, Ameriku ili negdje drugdje uvijek koristimo najbolju svjetsku tehnologiju. Kako se to isplati vidimo i po našim rezultatima jer smo u u proteklih 10 godina među top 5 kompanija po neto dobiti”, kazao nam je Muidža.

Jedna su od rijetkih kompanija iz BiH koja je se sa pogonima proširila na Hrvatsku. ”U Hrvatskoj imamo sedam pogona za proizvodnju gotovih betona i na taj način omogućavamo plasman visokokvalitetnog cementa iz Kaknja u Hrvatsku, odnosno u EU. Tako da smo mi sa našim proizvodima i uslugama već spremni za europsko tržište”, navodi naš sugovornik.

D.Kozina – ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close