PolitikaRegion

Stabilnost treba biti prioritet svih zemalja

U okviru 19. međunarodnog sajma privrede “Mostar 2016”

MOSTAR Čović nakon sastanka s Vučićem: Stabilnost treba biti prioritet svih zemalja

9:26 Okončan je sastanak srbijanskog premijera sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Po okonačanju susreta, Vučić je novinarima kazao da su razgovarali o odnosima hrvatskog i srpskog naroda, ne samo u BiH, nego i u regiji, te da očekuje da će oni biti unaprijeđeni.

Čović je kazao da su razgovarali o stabilnosti u regiji, te da bi stabilnost trebala biti prioritet svih zemalja. Komentirajući prisustvo brojnih regionalnih lidera na današnjem Sajmu, Čović je kazao “da mu se čini da je danas dobar dan u Hercegovini”.

8:58 Okončan je sastanak člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i premijera Srbije Aleksandara Vučića. Kako je novinarima nakon sastanka kazao Vučić, razgovarali su o regionalnim odnosima, te o položaju sprskog naroda. Naglasio je da je za Srbiju Bosna i Hercegovina jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera i to četvrti po redu, a da je naša zemlja treća izvozna destinacija za Srbiju, nakon Italije i Njemačke.

– Želimo te odnose unapređivati i smatramo da je regionalna stabilnost od ključnog značaja. Uložit ćemo mnogo truda, energije i napora da očuvamo mir, punu sigurnost i stabilnost za sve ljude na zapadnom Balkanu. Mislim da, ukoliko ne uspijemo sačuvati stabilnost, to ima veze sa Srbijom koliko i sa BiH. Mislim da i Srbija i BiH i Hrvatska imaju obavezu i zadatak da naprave stabilnost za sve svoje građane, a ako ćete mi reći da je sve divno i vaše reakcije i pitanja pokazuju da nije, tako da je mnogo bolje da imamo iskrene i otvorene odnose i da u njima govorimo i rješavamo ih, nego da ih stavljamo pod tepih, kazao je Vučić

sajam-u-mostaru

19. Međunarodni sajam privrede Mostar – 2016. (Foto: Fena)

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o čemu će razgovarati danas sa predsjednivajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kazao je da će pri razgovoru o otvorenim pitanjima biti potpuno otvoren i iskren.

Komentirajući izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarević kako će problemi između Hrvartske i Srbije biti riješeni, Vučić je kazao da je to dobra vijest. Rekao je i da će se Srbija ponašati u skladu sa evropskim pravilima i propisima, “a neka Hrvatska radi šta hoće”.

U toku je sastanak Vučića sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

8:55 Nakon jutrošnjeg sastanka u Mostaru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da odnosi Srbije i BiH nisu nikada bili u problemima jer o tome mogu govoriti samo tri člana Predsjedništva zajedno.

– Gospodin Izetbegović imao je vlastite stavove koji su njegovi, a ne stavovi BiH. Mi u Srbiji imamo dobrog i konkretnog prijatelja i tako ćemo nastaviti dalje – kazao je Ivanić.

On je istakao da je krajnje vrijeme da se tenzije spuste.

–  Bilo je previše negativnog iz BiH u prošloj, pa i ovoj godini, a bez ikakvog razloga. Otkazana je posjeta gospodina Nikolića zbog Nasera Orića. Imamo i nepotrebnu retoriku i držanje lekcija povodom posljedih presuda. Zaista je vrijeme da na bošnjačkoj političkoj sceni to stane i da umjesto sukoba krenemo da se razvijamo i sarađujemo. Mislim da je takvih poruka iz Srbije bilo dovoljno u prošloj i ovoj godini – rekao je Ivanić.

8:28 U toku je sastanak člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u hotelu “Bevanda” u Mostaru. Sastanak se odvija uz velike sigurnosne mjere i prisustvo velikog broja policijskih snaga koje su raspoređene ispred i oko hotela.

Nakon ovog sastanka planirano je da Vučić posjeti prostorije člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića u Mostaru, sa kojim bi trebao imati polusatni sastanak. Na istom mjestu, s početkom u devet sati, bit će održan sastanak članova Predsjedništva BiH sa zamjenikom turskog premijera Numanom Kurtulmušom.

7:15 Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2016., jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija u regiji, danas će otvoriti svoja vrata u Slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru.

Svečanost otvaranja planirana je u Paviljonu 1, s početkom u 11 sati.

Na otvaranju Sajma prisutnima će se obratiti direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić te Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Vlade Republike Turske – zemlje partnera Sajma, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Nakon otvorenja Sajma, visoke delegacije obići će sajamski izložbeni prostor, a kratke izjave za medije visokih uzvanika planirane su oko 12:35 sati, na štandu Republike Turske (Paviljon br. 2).

Na ovogodišnjem, devetnaestom po redu sajmu, na oko 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog prostora predstavit će se izlagači iz 24 zemlje, a očekuje se da bi Sajam, za njegova trajanja, moglo posjetiti oko 50.000 ljudi.

Uz opštu sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve grane privrede, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija.

Mostarski sajam, u saradnji sa svojim partnerima, organizira i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na temu obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma i zaštite okoliša, razvoja privrede, ulaganjima u BiH, izvozu i uvozu.

Također, u sklopu Sajma turizma bit će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka te slavonska kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će ovoga ujutru u Mostaru članovi Predsjedništva BiH imati niz bilateralnih susreta predstavnika zemalja u okruženju u novootvorenom kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“U 8.00 sati imat ću susret sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon toga će uslijediti sastanci trojice članova Predsjedništva sa predsjednicima”, rekao je Čović.

Nakon toga, visoke delegacije zajedno će se uputiti na otvaranje Međunarodnog sajma privrede “Mostar 2016”, a poslije će biti održan zajednički ručak u restoranu “Romansa”.

“BiH smo vratili u epicentar. Želimo jačati saradnju. Ovo je prilika da razgovaramo o jačanju privrede i mogu se samo zahvaliti svima što su došli u Mostar”, rekao je Čović.

Autor: Redakcija – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close