-TopSLIDEBiHPrivreda

Šta treba da uradimo da bi nam plata bila 1.000 evra

PROFESORI I EKONOMISTI OBJASNILI: Evo šta treba da uradimo da bi nam plata bila 1.000 evra

Hoćemo li zarađivati više i kako?

Svakim danom sve je manje kvalifikovane radne snage u BiH. Ljudi odlaze u inostranstvo da rade bolje plaćene poslove, a prva mjera koja bi smanjila ovakav trend jeste povećanje plata.

Ohrabrujuće prognoze dolaze od predsjednika RS i novog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji najavljuje prosječnu platu od 500 evra za pola godine, te čak 1.000 evra u narednih godinu i po.

Ovakav trend mogao bi pozitivno uticati na one koji razmišljaju da pobjegnu iz ove zemlje i iza sebe ostave slabo plaćene poslove i nepodnošljive uslove u kojima su radili.
Ipak, koliko su ove promjene moguće i šta je potrebno da bi se do njih došlo, pitali smo stručnjake.

Profesor ekonomije dr. sc. Vjekoslav Domljan, rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology i predsjednik Vijeća ekonomskih savjetnika Vlade FBiH, tvrdi da je rast plata povezan s produktivnošću rada.

„Povećanje plaća sa sadašnjih 850 KM (RS) na 1000 KM odnosno 2000KM iziskuje, jednostavno kazano, podvostručenje produktivnosti rada odnosno pravljenje dvostruko sofisticiranijih proizvoda od onih koji se sada prave. Momentalno se u RS ne proizvode visokotehnološki proizvodi (dok je FBiH na dlaku bolja). Za to je nužno, za početak, uvesti politiku istraživanja i razvoja, odnosno inovacijsku politiku  i politiku produktivnosti, koje sada ne postoje. Nužno je poticati privatni sektor da ulaže u istraživanja i razvoj, napraviti odgovarajuće fondove i sl.“, smatra Domljan.

On navodi da ni to nije dovoljno i da bi ove politike trebalo da budu praćene drugim reformama, posebice fiskalnom reformom u smislu rasterećenja rada (smanjenjem doprinosa) i povećanjem direktnih poreza, te to popratiti boljim djelovanjem regulatornih tijela ekonomije (sudovi, inspekcije i sl.).

„Kratko kazano, sve ovo lijepo zvuči, no mora biti praćeno reformama tj. uvođenjem inovacijske politike, prestrukturiranjem poreznih prihoda i sl“, kazao je Domljan.

Predrag Duduković, član Upravnog odbora Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, rekao je da je prosječna plata od 500 eura za pola godine realna i moguće je da će se u nekom određenom vremenu dostići ta plata.

“Trenutna prosječna plata je oko 420 eura, pa se sa određenim ekonomskim mjerama povećanje plate može desiti. Međutim, treba imati u vidu šta taj iznos znači i na šta će se odnositi. Naime, ukoliko dođe samo do formalnog povećanja novca koji radnik sad dobija na ruke, a koji bi u tom slučaju išao direktno na banku, onda to povećanje plate radnik ne bi ni osjetio, jer on ne bi dobio stvarno povećanje plate. Na taj način došlo bi do smanjenja sivih zona rada, ali radnicima plata ne bi bila povećana”, rekao je za BUKU Duduković.

On ističe da se više faktora mora poklopiti da bi uopšte moglo doći do povećanja plate koju bi radnici sa socijalnog aspekta osjetili.

“U ovakvoj situaciji je teško poslodavcima i dio njih ne može povećati plate, ali postoje poslodavci koji bi mogli povećati plate, ali tržišna cijena rada je takva. Sveobuhvatno i sa strane poslodavaca i sa strane države treba da se radi na tom povećanju. Treba raditi na tome da se smanje porezi koji poslodavci plaćaju da bi moglo doći do povećanja plata koje bi radnici mogli osjetiti, rekao je Duduković.

Imajući u vidu trenutno stanje u ekonomiji, poslovnu klimu i situaciju prosječna plata od 1000 eura za  godinu i po je u ovom momentu teško ostvariva.

“U nekim zemljama koje su daleko razvijenije od nas trebalo je daleko više vremena sa jakim ekonomskim mjerama da dođu do tog iznosa”, ističe Duduković.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close