-TopSLIDEPolitikaRegion

ETIAS odobrenje za putovanje nije viza

UPECAO SE I DODIK: Stiglo pojašnjenje iz Delegacije EU o uvođenju “viza”

Nakon što je na web stranici Evropskog sistema za odobravanje putovanja /ETIAS/ objavljeno da će građani BiH i i još 60 zemalja koji imaju bezvizni režim sa EU od januara 2021. godine moraće da izvade posebnu vizu i plate sedam eura kako bi mogli da uđu i borave u Uniji do 90 dana, iz Delegacije EU u BiH su naveli da nije riječ o vizama nego o online registraciji.

“ETIAS odobrenje za putovanje nije viza. Državljani trećih zemalja izuzeti od obaveze posjedovanja vize i dalje će moći putovati bez vize, ali će prije kretanja na put u schengensko područje trebati dobiti odobrenje za putovanje. Svi podnosioci zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina moraće elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu” saopšteno je iz Delegacije EU.

Odobrenje putovanja biće valjano tri godine (ili do datuma isteka putne isprave). Oekuje se da e ETIAS postati operativan nakon tri godine njegova razvoja, tj. poetkom 2021.

Na vijest o uvođenju viza “upecao” se i Milorad Dodik koji je rekao da je uvođenje “posebnih viza građanima BiH za ulazak u Evropsku uniju kao lošu poruku koja će dodatno oslabiti povjerenje prema Uniji”.

“Uvođenje posebnih viza pojačan oprez zbog opasnosti od terorizma, pre svega, radikalnog islamskog” rekao je Dodik.

“Smatram da uvođenje viza, kao vid borbe protiv terorizma, predstavlja kažnjavanje svih građana, pa i onih koji su godinama pozivali na borbu protiv terorizma”, rekao je Dodik za Srnu.

Podsjećamo kako je BUKA već prije godinu dana pisala tekst o online registraciji za ulazak u EU, a priej par dana pojasnili smo kako se ne radi o vizi.

Naveli smo kako sam ETIAS ne predstavlja ponovno uvođenje viza na mala vrata, već daleko pojednostavljeniju proceduru, usmjerenu ka tome da se zemlje članice dodatno osiguraju od bezbjednosnog rizika!

U principu, ulaz će biti odobren svima koji na određeni način prethodno nisu prekršili unutrašnja pravila EU ili ne predstavljaju spoljnu opasnost po sigurnost građana Unije.

Ovaj novi sistem je nazvan Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), po ugledu na proceduru Elektronski sistem putničke dozvole (ESTA) koja od 2009. godine važi u SAD. Na osnovu toga, vršiće se kontrola 39 miliona putnika iz šezdesetak zemalja koji mogu da uđu na teritoriju EU bez viza. Prema iskustvu iz SAD, odbije se oko 0,1 odsto podnosilaca zahtjeva.

Da bi se dobila dozvola za ulazak, putnici ka EU će biti u obavezi da, putem računara, popune elektronski formular koji sadrži lične podatke, informacije vezane za putovanje kao i adresu na prvoj destinaciji.

 

Predviđeno je da sa apliciranjem za ETIAS trebate krenuti najmanje 72 sata (3 dana ) prije polaska.  kraćem od 72 sata.

Sistem ulaska / izlaska, kao i preko baza evropske policijske službe Europol i Interpola, “kako bi se provjerilo je li putni dokument izgubljen, ukraden ili je za tom osobom izdan nalog za hapšenje”, navodi se u obrazloženju prijedloga za ETIAS.

Na zvaničnom sajtu ETIAS-a istaknuto je kako se ne radi o uvođenju viza.

“Ovo je elektronsko odobrenje koje dozvoljava državama i njihovim stanovnicima da putuju u Šengenski prostor. Razlika između odobrenaj ETIAS i EU vize jeste u tome da je ovo novo odobrenje zapravo automatizovan i centralizovan proces na teritoriji Šengena, dok se viza za Eu obrađuju u svakoj pojedinačnoj zemlji, od strane službenika za odobrenje vize svake države članice. Ovaj sistem sličan je sistemu ESTA u Sjedinjenim Državama ili eTA u Kanadi” stoji u obrazloženju.

Svaki građanin iz zemalja u bezviznom režimu mora da ima važeći ETIAS prije polaska. Nakon izdavanja, važeće odobrenje će omogućiti njegovom nosiocu da ostane u Šengenskom području u periodu do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana te važi 5 godina od dana izdavanja ili do isteka roka pasoša , u zavisnosti od toga šta će se prvo dogoditi.

Od osobe koje traži odobrenje za putovanje u Šengenski prostor, kako je navedeno, može biti zatraženo da pruži dodatne informacije, a u izuzetnim slučajevima i zahtjev za razgovor.

“Ako tražitelju odobrenje bude odbijeno, biće obaviješten o razlozima i uživaće pravo žalbe, uključujući i posredstvom suda”, stoji u prijedlogu.

 

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close