Šta su razlozi za sve veći pad cijene šećera?

Sladoled, čokolada i gumeni bomboni su nezamislivi bez njega, ali on se skriva i u kečapu, kobasici i smrznutoj pizzi: šećer je doslovno na svačijim usnama.

Međutim, iako je potražnja za slatkišima u cijelom svijetu u porastu, tri glavna njemačka proizvođača šećera su ogorčena: nakon otkrivanja tzv. šećernog kartela od antimonopolskih tijela, tvrtke Südzucker, Nordzucker i Pfeifer & Langen moraju platiti kaznu od oko 280 miliona eura. To je jedan od najviših iznosa ikada nametnutih u Njemačkoj. Proizvođači su optuženi da su s ciljem postizanja najviše moguće cijene šećera, dogovarale regionalne kvote i cijene šećera.

Sada sve više klijenata traži odštetu, a to može biti vrlo skupo za prekršitelje – više od 100 tvrtki nalazi se na popisu antimonopolskih tijela, a sedam ih je već podnijelo žalbe. Najveći pojedinačni iznos od 119 miloina eura traže mljekara Ehrmann i proizvođač marcipana Zentis.

Švicarska prehrambena grupa Nestle traži 50 miliona eura odštete, Lambertz Aachen potražuje 11,6 miliona eura, proizvođač bombona Katjes 37,2 miliona eura a Vivil 1,3 miliona eura. Sveukupno, riječ je o gotovo 220 miliona eura.

Prevelika ponuda i pad cijena, te opasnost od tužbi nisu jedini izazov koji prijeti Südzuckeru i konkurentima.

Nakon rekordne žetve, cijene šećera su pale. Devalvacija brazilskog reala u odnosu na američki dolar je dovela do toga da je cijena šećera iz Brazila – daleko najvećeg izvoznika ovog proizvoda – trenutno posebno povoljna.

Globalna proizvodnja dosegla je prije tri godine vrhunac s gotovo 178 miliona tona šećera. Do rasta dolazi uglavnom zbog šećerne trske, čija proizvodnja je povećana u posljednjih 16 godina gotovo 60 posto. Nivo proizvodnje šećera iz repe ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na isti period.

Samo nešto manje od jedanaest posto svjetskog šećera proizvedeno je prošle godine u Evropi, a više od trećine u Aziji. Glavni proizvođači šećerne repe su Francuska, Njemačka, dijelovi SAD-a, Poljske i Rusije. U tekućoj fiskalnoj godini, očekuje se proizvodnja 173 miliona tona šećera – što odgovara očekivanoj potrošnji.

U Evropi 30. septembra 2017. godine ističe uredba za šećer što će pojačati konkurenciju nakon završetka perioda regulacije tržišta. Industrija će se otvoriti za svjetsko tržište.

Predsjednik Uprave Südzuckera Wolfgang Heer, koji se ranije borio za produžetak pravila, sada grdi: “Ako znamo kakav je uticaj intervencije politike, mi pozdravljamo kraći rok .”

Kvote Evropske komisije, rekordna žetva i situacija na svjetskom tržištu rezultirali su, po njegovom mišljenju, prevelikim padom cijene. Nakon snažnog pada dobiti prošle godine, kao i u tekućoj fiskalnoj godini, dividenda Südzuckera je smanjena za polovinu. Evropski broj jedan u šećernoj industriji mora nastaviti stisnuti zube.

Prekomjerna ponuda, ogromna prekapacitiranost i intenzivna konkurencija drže cijenu šećera na svjetskom tržištu i dalje pod pritiskom.

Svjetska cijena šećera je padala od svog vrha od 600 eura za tonu kontinuirano od januara 2011. godine i sada je nešto niža od referentne cijene u Evropskoj uniji (EU).

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close