Šta su računalni virusi i koji su najgori do sada?

Virusi su poznati po tome što čine štetu našem ljubimcu. Niko ne bi volio da se njegov računar zarazi, zato brinite i koristite zaštitu.

Računalni virus je računalni program koji može ‘zaraziti’ druge programe tako da u njih unese kopiju samog sebe (koja može biti modificirana). Virus se može proširiti računalnim sistemom ili mrežom koristeći se ovlastima korisnika koji su zaraženi. Svaki program koji je zaražen postaje virus i tako zaraza raste. Računalnim virusima se često nazivaju i drugi štetni programi, npr. trojanski konji i crvi, iako oni zapravo ne inficiraju datoteke, već imaju druge funkcije, na primjer širenje mrežom (crvi) te krađa korisničkih šifri i brojeva kreditnih kartica i/ili omogućavanje pristupa neovlaštene osobe zaraženom računalu (karakteristično za trojanske konje).

Vrste računalnih virusa:

1. boot sektor virusi – napadaju Master boot sektor
2. parazitski – zaraze izvršne datoteke dodavanjem svog sadržaja u strukturu programa
3. svestrani virusi – napadaju boot sektore i izvršne programe
4. virusi pratioci – stvori .com datoteku koristeći ime već postojećeg .exe programa i ugradi u nju svoj kod
5. link virusi – u trenu inficiraju napadnuti računarski sistem, može izazvati pravi kaos na disku
6. makro virusi – imaju mogućnost da sami sebe kopiraju, brišu i mijenjaju dokumente

Prvi funkcionalni virus za personalne računare bio je Brain (mozak), nastao 1986. godine i bio je sasvim rudimentaran.

Najgori virusi do sada:

– Word.Concept (1995.) je prvi makro virus odnosno predak današnjih e-mail virusa koji je inficirao Word dokumente, ali nije pravio nikakvu stvarnu štetu. Ipak, širio se vrlo brzo. Godine 1996. bio je najrašireniji virus na svijetu, a i danas je uvijek prisutan.

– Melissa (1999.) je jedan od virusa koji se sam slao svakome iz adresara računara. Melissa je prouzročila štetu od oko 385 miliona američkih dolara.

– Michelangelo (1992.) je virus koji je napao velik broj PC-ja, bio je i prvi primjer fame koja se stvara oko virusa. Priče iz medija preplašile su sve, ali kada je došao 6. marta, bio je puno manje zastrašujuć nego što se mislilo da će biti.

– Bubble boy (1999.) je virus kojim se putem e-maila može dobiti neki virus. Oko Bubbleboya se stvorilo više panike nego što je stvarno zaslužio, ali je jedan od najvažnijih virusa do danas. Prije njega se nije mogao dobiti virus čitajući e-mail, ali Bubbleboy je to promijenio.

– Love bug (2000.) je virus, poznatiji kao “I LOVE YOU“ virus, iskorištavao je ljudsku znatiželju da bi se širio. Zarazio je 45 miliona računara u jednom danu i napravio štetu od 8,75 milijardi američkih dolara.

– Code Red (2001.) je virus koji je, koristeći ‘staru’ rupu u sigurnosnom sistemu računara, pretvarao računare u tzv. ‘zombije’ koji odbijaju naredbe. U samo devet sati uspio je zaraziti 250.000 računara, a šteta koju je uzrokovao procijenjena je na 2,62 milijarde američkih dolara.

Autor: Haris Aščalić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close