-TopSLIDEBiHPrivreda

Šta se krije iza odluke o ugroženoj sigurnosti snabdijevanja električnom energijom

PRIJETI NOVI TALAS POSKUPLJENJA Rast cijena privredi do 20 posto, a građanima…

Šta se krije iza odluke o ugroženoj sigurnosti snabdijevanja električnom energijom

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu koja proizvodi više struje nego što su njene domaće potrebe. Samim timveć godinama važi za jedinog regionalnog izvoznika električne energije, da bi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu!

Sve to kažu usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem odluke stvara se pravni osnov da Vlada Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Nermin Nikšić, premijer FBiH i predsjednik SDP-a je komentarišući ovu odluku izjavio da se neće povećavati cijena električne energije za domaćinstva, odnosno da će ona će ostati ista, te da nisu moguće redukcije za građane.

S druge strane do povećanja cijena električne energije privredi će doći, kaže, a ono  će se kretati u zakonskom okviru do 20 posto povećanja.

Naveo je i da većina poslodavaca i privrednika prihvata da je ovo realnost, da su inflatorni udari takvi da se mora povećati cijena električne energije.

Međutim poslodavci su se već oglasili i apelovali da se ne povećava cijena električne energije za privredu. 

„Očekujemo da nadležne institucije od kojih će Vlada FBiH pribaviti mišljenja u vezi sa cijenom električne energije uvaže naše argumente da bi svako dodatno povećanje cijene električne energije privrednim društvima rezultiralo poremećajima u proizvodnim procesima proizvođača, smanjilo konkurentnost domaće privrede i dodatno pogoršalo ionako nepovoljan poslovni ambijent u FBiH. Još jednom naglašavamo da bi povećanje cijena električne energije privredi u FBiH vodilo povećanju cijena roba i usluga, što bi se direktno odrazilo na kvalitet života  građana“, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Premijer Radovan Višković tvrdi da nema ništa od poskupljenja struje u Reoublici Srpskoj.

“Nema poskupljenja  u 2024. godini, ova godina je već prošla”, izjavio je još krajem oktobra Višković.

Napomenimo i da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske odbila zahtjev operatera distributivnih sistema u Republici Srpskoj za poskupljenje priključka na distributivnu mrežu.

Naime pet operatera, odnosno bivših elektrodistributivnih preduzeća, Elektrokrajina, Elektrodistribucija Pale, Elektro Bijeljina, Elektro Doboj i Elektro Hercegovina zatražili su, u avgustu ove godine, povećanje naknade za priključenje na distributivnu mrežu, ali je Regulatorna komisija odbila njihov zahtjev.

Kao razlog zahtjeva za poskupljenje naveli su, između ostalog, promjene cijene materijala, opreme i radova na tržištu zbog inflacije.

Iz udruženja potrošača, s druge strane, naglašavaju da, nakon svakog poskupljenja energenata privredi, treba očekivati rast cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

“Činjenica je da se svako poskupljenje u većoj mjeri odrazi na potrošače, nego na privrednike”, poručuju iz ovih udruženja.

Ekonomisti se slažu da u energetskom sektoru ima previše politike i političkih odluka, a premalo struke.

Stoga je, više otežavajućih faktora u cijeloj priči o električnoj energiji u našoj zemlji.

Tako ekonomista Igor Gavran za BUKU kaže da je sramotno da smo došli do ovakve situacije koja samo znači potpunu nesposobnost vlasti da upravlja elektroenergetskim sektorom i nerazumijevanje uloge Elektroprivrede u ukupnom funkcionisanju privrede.

Naravno, dodaje, da odgovornost što je Elektroprivreda poslovala loše u prethodnim godinama i oslanjala se isključivo na rekordne izvozne cijene kao da će trajati vječno nije nešto sto su aktuelni kadrovi “skrivili” ali ako je vrhunac njihove kreativnosti i menadžerskih vještina povećati cijene bez ikakvih internih promjena i makar pokušaja poboljšanja poslovanja onda u najmanju ruku nisko ništa poboljšali ovom promjenom.

“Ponovo ćemo kupovati ugalj od privatnika, naši rudnici ostaju zapušteni, diletantski se odustalo od izgradnje Bloka 7 u Tuzli , struja će se i dalje izvoziti preko posrednika koji će ostvarivati multimilijunsku dobit umjesto direktno… a tvrdnja da domaćinstva i dio privrede neće imati povećanje troškova je iluzija da ne kažem laž. Naravno da će se svako poskupljenje odraziti na sve u većoj ili manjih mjeri. Izvoznici s višom cijenom struje će biti manje konkurentni, oni koji prodaju primarno na domaćem tržištu će imati novi izgovor za povećanje cijena, a sve se na kraju odražava na više troškove života za građane. I nemamo nikakvih naznaka da se ista namjerava promijeniti nego prije možemo očekivati nova poskupljenja barem svake godine ako ne češće uz nove izgovore i nove primjere nesposobnost”, jasan je Gavran.

Kaže i da je mnogo neshvatljivih odluka.

“Umjesto da smo već izgradili Blok 7 i da je akumulirana dobit iz prethodnih godina iskorištena za izgradnju cijelih polja vjetroelektrana i solarnih elektrana, umjesto da uživamo koristi najjeftinije struje u regiji i dodatno zarađujemo od izvoza mi sami sebe dovodimo u krizu. I uskoro nećemo uopste imati dovoljno struje za svoje potrebe s kamoli izvoz kada se postojeći kapaciteti počnu zatvarati a tadašnja vlast ko god je bude obavljao nam bude držala predavanja o tome kako eto struja mora poskupiti jer se uvozi i ne možemo uticati na cijenu”, zaključuje Gavran za BUKU.

I ekonomista Zoran Pavlović smatra da sve tri elektroprivrede u BiH imaju previsoke troškove, prekomjerno zapošljavanje i previsoke plate, bez odgovornosti menadžmenata, od onih u rudnicima, do generalnih direktora. Upozorava da bi rast cijena struje neminovno izazvao lančanu reakciju, jer rast ulaznih troškova mora dovesti i do rasta konačne cijene proizvoda ili usluge.

Kako su poslovale elektroprivrede

Preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) u prvih pola godine na tržište je plasirala 1.687,7 gigavat-časova električne energije u vrijednosti 129.330.000 KM I ostvario dobit od 56 miliona KM, te da su sva proizvodna i distributivna preduzeća izuzev Rudnika i Termoelektrane (RiTE) “Gacko” poslovala pozitivno.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 24,479 miliona KM. U istom periodu lani imali su dobit od oko 200 hiljada KM. Značajno je pala prodaja gotovih proizvoda.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZHB) je u prvoj polovini ove godine ostvarila dobit od 53,6 miliona KM i smanjila svoj nepokriveni gubitak na 13,2 miliona KM.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close