Šta se Hamdiji Lipovači stavljalo na teret?

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su jutros premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdiju Lipovaču. Policija pretresa više lokacija na području Bihaća, a akcija se provodi po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać.

Podsjećamo, “Avaz” je ranije pisao da je Tužilaštvo USK protiv Lipovače pokrenulo istragu zbog zloupotrebe ovlasti i položaja dok je bio načelnik Općine Bihać. Istražitelji FUP-a utvrdili su da postoji osnovana sumnja da je Lipovača prekoračio službene ovlasti te, protivno odredbama Zakona o javnim nabavkama, potpisao aneks osnovnog ugovora i sačinio ugovor o izvođenju dodatnih radova na određenim građevinskim objektima u Bihaću, u ukupnom iznosu od 1.292.000 KM.

– Traži se drenažna mreža ispod teniskih i nogometnih terena koja je naplaćena i postoji u projektu, ali nije ugrađena. Nema drenažnih cijevi, visina nasipa također je sporna. Skoro sve je sporno, osim činjenice da je izvođač dobro naplatio, a skoro ništa nije uradio – kazao nam je izvor blizak istrazi.

Lipovača se tereti i da je u ime Općine, kao ugovorna strana 2007. godine, sačinio i potpisao službenu ispravu u koju je unio neistinite podatke o izvođenju dodatnih radova s identičnim datumom i brojem protokola, ali drugim novčanim iznosom, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za izvođača građevinskih radova.

U vrijeme kad je podnesena, ovo nije bila prva prijava protiv Lipovače. Naime, u aprilu 2013. objavljeno je da FUP provodi istragu u vezi sa slučajem Gradski trg, privatizacijom Una-banke i drugim, također iz vremena kad je bio načelnik Općine Bihać. Za sve ovo vrijeme nije bilo očitovanja nadležnih u kojoj su fazi te istrage i je li donesena bilo kakva tužilačka odluka.

Lipovača sve vrijeme negira krivicu. Za gradnju STENS-a prvobitno je po ugovoru trebalo isplatiti 810.000, a nakon šest aneksa ukupna cijena se popela na 1,7 miliona KM.

Autor: D. K. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close