BiHPolitika

Šta sadrži prijedlog državnog budžeta za 2017. godinu

Šta sadrži prijedlog državnog budžeta za 2017. godinu

Povećava se samo prihod od ispisa iz bh. državljanstva

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2017. godinu stigao je jučer iz Predsjedništva BiH, koje ga je utvrdilo dan ranije, u Parlamentarnu skupštinu (PS) BiH, potvrđeno je „Dnevnom avazu“ u najvišem zakonodavnom tijelu naše zemlje.

Prijedlog bi se trebao uskoro naći pred oba doma PSBiH, i to u redovnoj proceduri, što je razlika u odnosu na prethodne godine, kada je budžet usvajan po hitnom postupku, te će se o njemu moći izjasniti i parlamentarci.

Povećanje duga 

Amir Fazlić, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu, za „Avaz“ kaže da još ne zna hoće li Klub na čijem je čelu imati amandmane na predloženu raspodjelu sredstava.

– Vidjet ćemo hoćemo li ići s amandmanima, a smatram da je dobro što prijedlog ide u redovnu proceduru kako bismo čuli obrazloženje zakona i stavove opozicije – kaže Fazlić.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu, kaže da je činjenica da su predviđeni prihodi za finansiranje institucija u iznosu od 950.000.000 KM i dalje manji od iznosa od 1.011.157.177 KM predviđenog  za servisiranje vanjskog duga.

123

Isaković:Vanjski dug                Fazlić: Saslušati obrazloženje   Magazinović: Istovjetni iznosi 

– Ponovo imamo linearni, a ne programski budžet, što je u suprotnosti s preporukama Evropske unije. I iz prijedloga budžeta za 2017. godinu vidljivo je da se ne mijenjaju izvori finansiranja, a žalosna je činjenica da jedina stavka u budžetu koja raste jeste prihod od ispisa građana iz bh. državljanstava i takvih je u posljednje dvije godine 75.000 i to nikoga ne zabrinjava – kaže Isaković.

Isti iznos 

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, smatra licemjernim to što je, kako kaže, SDA predložila budžet istovjetan onom zbog kojeg je prije nekoliko godina izašla iz vlasti.

– Govorili su da se s takvim budžetom ne može u EU i da su oni koji su ga tada usvojili državni izdajnici. Zašto nisu povećali budžet sada Oružanim snagama, za koje su tada govorili da se raspadaju, a ne da u proceduru šalju isti budžet – kaže Magazinović.

Pola milijarde za plaće

Za plaće državnih uposlenika u narednoj godini  planirano je više od pola milijarde KM, tačnije 550.627.000 KM. Na ovoj stavci došlo je do povećanja od oko šest miliona KM u odnosu na ovu godinu, jer su mijenjani koeficijenti za obračun plaća

 

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ – avaz.ba

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close