-TopSLIDEBiHKolumnePolitika

Šta još treba da se desi da Tegeltija ode

Šta još treba da se desi da Tegeltija ode: Pravosudna mafija na vrhuncu moći!

Piše: A. Čorbo-Zećo


Svakih malo u javnosti se pojavi afera u pravosuđu, a glavnu ulogu zauzima Milan Tegeltija, predsjedavajući Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Pitanje do kada će narod trpjeti ovakve osobe na odgovornim funkcijama koje bi trebale da doprinose pravdi i pravnoj državi.

Vratimo se malo unazad, Predstavnički dom PSBiH na prijedlog zastupnika Damira Arnauta još 26. juna 2019. formirao je Istražnu komisiju koja je uspostavljena sa zadatkom da istraži stanje u pravosuđu. 

Komisija zasjeda, saslušava, ali epiloga nema. Milan Tegeltija i dalje je predsjednik VSTV-a, a podsjećamo zbog njega i afere Potkivanje je komisija prvenstveno i osnovana.

On nastavlja po starom. Tegeltija je živi dokaz da je pravosuđe u BiH politizirano i da njime rukovode osobe koje nisu dorasle funkciji koju obnašaju. Koliko je bahat, jer mu niko ništa do sada nije mogao, vidljivo je na društvenim mrežama. On se otvoreno svađao čak i sa Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH. Posljednjih dana i u otvorenom je ‘ratu’ sa medijima i novinarima. 

Tegeltija je tako kada je bio odnos prema Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno Predstavničkom domu u trenutku kad se raspravljalo o Izvještaju o radu VSTV-a rekao da je VSTV nezavisna institucija, da oni ne moraju nikome polagati račune, pa ni Predstavničkom domu, to je bio razlog da on ne dođe na sjednicu. 

Jasno je svima da sadašnje pravosudno rukovodstvo ne može biti nosilac promjena i reformi. Opterećeni su ličnim aferama i mnogima je ostalo nejasno npr. kako je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a iz afere Potkivanje izašao neokrznut! Sada nam stiže nova afera, snimak koji de facto dokazuje kako funkcionira pravosuđe – po principu ja tebi ti meni.

Posebno zabrinjava šutnja ostalih članova VSTV-a koji bi morali reagirati i braniti instituciju u kojoj rade.

Ne znam da li u BiH više ima iko, uključujući strance, da vjeruje u Tegeltijine bajke kako je on pacifista i politički nezavisan. Djela, a ne riječi. Za sada djela govore da je na sceni pravosudna mafija koja zataškava ubistva (Dženan Memić, David Dragičević), imenuje podobne kadrove na sudske i tužilačke funkcije, pokušavaju izjednačavati napadače i branitelje zemlje i pravosuđu više ne vjeruje niko. 

Takva situacija pogoduje rušiteljima ove zemlje, zato istinski vjerujem da će s reformom pravosuđa konačno zaživjeti vladavina prava u BiH.

I ako nakon svega Tageltija ostane na čelu VSTV-a ovoj zemlji nema spasa. Naredne dvije godine koliko još traje Tegeltijin drugi mandat BiH neće izdržati ovoliki politički, pravosudni i policijski kriminal.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close