Šta je ostalo od Zavidovića nakon propasti Krivaje?

Svjedoci smo kako svakodnevno nestaju preduzeća koja su nekad bila simboli snage i ponos čitavih općina. Jedan od takvih slučajeva je vezan za Zavidoviće, gdje je to sve predstavljala Krivaja. S propasti Krivaje potonuo je i grad.

“Za sve dobro kriva je Krivaja” moto je nekadašnjeg giganta – industijskog preduzeća koje je ime dobilo po rijeci Krivaji. Danas, po blijedim natpisima vidimo da sve u Zavidovićima sjeća na ta dobra vremena – zgrade, putevi, mostovi. Ostala su samo sjećanja.

Danas u Krivaji, koja je na izdisaju, radi nešto više od 1.000 radnika. Dvije godine nakon pokretanja stečaja, radnim mjestima sprečavao se socijalni bunt. Menadžerskom plaćom od 5.000 maraka i plaćom radnika oko 300 maraka ništa nije sačuvano. Odbor povjerilaca donio je Odluku o prodaji imovine Krivaje.

“Nekada je ovaj grad davao vrhunske sportiste, umjetnike, stručnjake iz raznih oblasti. Glad, bijeda, nepovjerenje je stanje koje se danas nalazi u gradu. Mladi odlaze u treće zemlje, a oni što su ostali žive od milostinje rođaka iz inozemstva. Danas je u Zavidovićima oko 7.300 nezaposlenih osoba. Grad koji umire – to su danas Zavidovići. Veliki broj stanovnik ove općine, naročito u zadnje vrijeme, odlazi u inozemstvo, posebno u Italiju, Luksemburg, ali i u druge evropske zemlje”, kaže nam Midhat Šabanović, profesor historije i novinar.

Jedina svijetla tačka su pokušaji entuzijasta da prirodne ljepote Zavidovića – Park prirode Tajan, pećine, jezera, kamene kugle i vodopade, pokažu cijelom svijetu. Tajan je najmlađe zaštićeno područje u BiH. Ljudi iz cijelog svijeta čuli su za kamene kugle i dolaze ovdje crpiti pozitivnu energiju. Bilo bi dobro da se i lokalnom stanovništvu vrati povjerenje i nada u bolji život u ovom gradu.

Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close