Kolumne

Šta drugo reći nego – sramota

AUTOR: ALEKSANDAR POPOV

Mnogi građani Novog Sada su sa ogorčenjem primili vest da je Vojska Srbije u njihovom gradu otkrila spomen-ploču generalu Mladenu Bratiću, nekadašnjem komandantu Novosadskog korpusa, koji je poginuo prilikom opsade Vukovara.

Ovo je još jedan pokušaj da se stavi sramna mrlja na ovaj grad, kao i da se unese nemir među građane i Novog Sada i Vojvodine, koja još važi za jednu od malobrojnih oaza multikulturalizma i tolerancije u regionu.

Ovo je loša poruka mladima jer im se servira revidirana predstava o događajima iz devedesetih, susedima jer se pokazuje da nemamo saosećajnosti za tuđe žrtve koje smo sami izazvali, kao i EU da ovde ne postoji spremnost za suočavanje sa prošlošću.

Kada znamo da su sada na vlasti u Srbiji isti oni ljudi koji su bili deo vladajuće nomenklature devedesetih, onda me ne čudi ovaj potez.

Rehabilitujući ne samo ovog generala nego i osuđenike za ratne zločine počinjene tokom devedestih, oni zapravo pokušavaju da rehabilituju sebe.

Zato ne čudi ni svečani doček generala Lazarevića nakon odslužene kazne, koji je odmah nakon povratka održao predavanje na Vojnoj akademiji.

Ne iznenađuje ni to što se Vojska Srbije pojavljuje u ulozi izdavača i promotora knjiga haških osuđenika.

Međutim, posebno je sramno što je u njenoj režiji i prostorijama promovisana knjiga o Tuzlanskoj kapiji, gde se negiraju sudski uvrđene činjenice o ovoj tragediji u kojoj je 71 mlada osoba izgubila život 25. maja 1995. godine.

Sve ovo ostavlja gorak okus svakom čoveku koji ima imalo časti u sebi.

Šta drugo reći nego – sramota.

autograf.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close