Javne ličnostiM plus

Sretan rođendan Bartolomeju Stankoviću

Bartolomej Stanković je bosanskohercegovački pijanista i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Iz njegove bogate biografije izdvajamo da je održao preko 70 solističkih koncerata u regionu i Evropi, i nastupao na brojnim uglednim festivalima. Poznat je kao reprezentativni interpretator i promoter muzike savremenih bosanskohercegovačkih kompozitora. Izdavačka kuća Nota Bene Records iz Zagreba objavila je njegova tri nosača zvuka – kompakt diskove “Balkan Madness BH edition”, “Voyage” i “Resonance” sa djelima odabranih bosanskohercegovačkih kompozitora (2018, 2020, 2021). Krajem prošle godine, povodom obilježavanja 90. godišnice rođenja kompozitora akademika Vojina Komadine, održao je niz koncerata i predavanja u 10 gradova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Univerziteta u Zagrebu za projekt “KLAVIR – kroz historiju i građu”.

Želimo sretan rođendan mladom pijanisti Bartolomeju Stankoviću

Bartolomej Stanković, bh. pijanist i docent na katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rođen je 01. marta 1988. godine, u Zenici. Magistrirao je klavir u klasi prof. em. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine, a potom 2012. godine magistrirao i na pijanističkoj akademiji Steinway Academy u Veroni u klasi Federica Gianella.

Klavir je započeo učiti 1997. godine u klasi prof. Bahrije Šabanović u Školi za osnovno muzičko obrazovanje „Avdo Smajlović“ u Visokom, osvojivši tijekom školovanja dvije treće nagrade na Federalnim takmičenjima u Mostaru i Bihaću. U Sarajevu je pohađao i 2006. godine završio Srednju muzičku školu u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Tijekom srednje škole osvojio je niz nagrada kao što su: Prva nagrada na Festivalu muzike F. Chopina (Tuzla 2004.); specijalna nagrada na Federalnom takmičenju (Tuzla 2005.) i prva nagrada u kategoriji klavirski duo na Federalnom takmičenju 2006. godine.

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu redovito je učestvovao kao student demonstrator, te je održavao predavanja na kolegijima: Glazbeni oblici, Povijest glazbe, Klavirska literatura i Analiza interpretacija, a 2007. i 2011. godine održao je predavanje i na Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo u Zagrebu predstavivši studentima i profesorima tog fakulteta spoj muzike i akustike: KLAVIR – kroz historiju i građu, projekt za kojeg je dobio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine. Učestvovao u organizaciji koncerata ciklusa Virtuoso. U 2010/2011. sezoni bio je umjetnički voditelj Udruge Tilia Lipik. Više puta je, kao student, nastupio na koncertima ciklusa Virtuoso i koncertima zaklade Musik & Jugend iz Liechtensteina u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske, Slovenije, BiH i Italije. U aprilu 2012. godine za vrijeme studija na Steinway Society akademiji osvojio je Drugu nagradu na Concorso Internazionale „Premio Salieri“ Legnago-Italy, u rodnom gradu velikog talijanskog kompozitora Antonija Salierija. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga kao što su Arsen Čarkić, Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo.

Održao je preko 50 solističkih recitala u Austriji (Beč), Italiji (Verona, Negrar, Malcesine), Hrvatskoj (Zagreb, Split, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pakrac, Lipik, Novalja, Opatija, Slatina i Samobor) i u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Visoko, Kiseljak, Zenica, Jajce, Goražde, Čapljina, Ljubuški), svirao na festivalima Samoborska Glazbena Jesen, Sarajevska zima, Dani Milka Kelemena u Slatini, Novaljsko Glazbeno ljeto, Visočko ljeto, Zeničko proljeće, Dani Nikole Šopa u Jajcu, Dani sjećanja u Čapljini, Dani Vojina Komadine 2017 itd. Godine 2010. kao solist uz Dubrovački simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom I. Galioullinea, u Dubrovniku je izveo Prvi klavirski koncert u b-molu P.I. Čajkovskog. Sarađivao je sa Sarajevskom filharmonijom kao čembalist, te sa Kamernim simfonijskim orkestrom u Zenici.
U akademskoj 2010./2011. godini nastupao je nekoliko puta na koncertima HRProjekta – promocije savremenih hrvatskih kompozitora pod vodstvom prof. Katarine Krpan, uključujući i koncert kod predsjednika dr.sci. Ive Josipovića. U razdoblju od 2012. do 2016. organizirao tematske koncerte „Muzičko putovanje kroz stilske epohe“, „Debussy u Visokom“ i „Veličanstveni Bach“, „Mozart u Visokom“, „Ludwig van Beethoven“ koji su izazvali veliki interes javnosti u Visokom kao i drugim gradovima BiH. U aprilu 2013. godine predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na 27. Muzičkom biennalu u Zagrebu, u sklopu projekta EU Inside – Outside. U februaru 2014. godine je održao koncert (sarajevski debut) u prepunoj dvorani Doma Oružanih snaga u Sarajevu s djelima Neurosis (Krešimir Seletković),Sonata u h-molu (Franz Liszt), Toccata (Samir Fejzić) i Slike s izložbe (Modest Petrovič Musorgski) u organizaciji Matice hrvatske Sarajevo. Nakon debitantskog koncerta u Sarajevu, u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske u Sarajevu 2014. održao je koncert “Balade i Sonate” na kojem je pored djela W.A.Mozarta, F.Chopina, F.Liszta i S.Prokofjeva izveo i Baladu hrvatskog kompozitora Blagoja Berse te Sonatu za klavir čuvenog bh. kompozitora Asima Horozića.

Nakon održanih koncerata posvećenih Bachu, Debussyu te koncertima naslovljenim kao “Putovanje kroz muzičke epohe”, povodom Bachovog 329. rođendana 2014. godine, održao je koncert u Visokom “Priče o Bachovim invencijama i fugama” spojivši cikličnu izvedbu Bachovih 15 Dvoglasnih invencija sa prikazima iz Bachova života. Koncert „Priče o Bachovim invencijama i fugama“ izveden je i u Čapljini 2018. godine. Koncert „Balkan Madness BH edition“ osvojio je srca mnogobrojne publike u Sarajevu (Dom oružanih snaga), Goraždu, Jajcu, Zenici, ali i van granica Bosne i Hercegovine, u Zagrebu (Hrvatski glazbeni zavod) i u Beču (Arnold Schoenberg center). Program koncerta uključuje djela odabranih bh. kompozitora starije i mlađe generacije, a okrunjen je DVD izdanjem (2016.) te CD albumom u izdanju renomirane izdavačke kuće NOTA BENE RECORDS u Zagrebu (mart, 2018.).
Nakon osvojene Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt “Klavir – kroz historiju i građu” isti je prezentiran u Zenici (Srednja muzička škola) i Banja Luci (Banski dvor), u sklopu festivala Vaclaf 2014. u Varešu, a zatim i u Sarajevu (Franjevačka teologija Sarajevo, novembar 2013., Dom oružanih snaga BiH 2014.).

magazinplus.eu

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close